ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Moždana stimulacija kao terapija u Parkinsonovoj bolesti
Izdvojeno Medicina

Moždana stimulacija kao terapija u Parkinsonovoj bolesti

Duboka moždana stimulacija je relativno nova procedura koja može pomoći nekim pacijentima sa Parkinsonovom bolešću kada ljekovi prestanu da djeluju. Nova istraživanja su pokazala da ova metoda ne dovodi do poremećaja mentalnog funkcionisanja niti promjene raspoloženja nakon dužeg vremenskog perioda.

Duboka moždana stimulacija podrazumijeva implantaciju elektroda u subtalamičko jedro i primjenu slabe električne struje.

Da bi procijenili efekte dugotrajne primjene ove metode, istraživači su pratili 77 pacijenata godinu dana prije implantacije elektroda i tri godine nakon započete procedure.

Jedina funkcija koja se pogoršala tokom vremena bila je tečan govor. Globalno stimulacija nije dovela do mentalne deterioracije. Došlo je do blagog porasta apatije i lakog poboljšanja depresije. Promjene ponašanja su bile rijetke i uglavnom prolazne.

Ipak, istraživači napominju da individualno može doći do promjene ponašanja i raspoloženja te je potrebno pažljivo procijeniti efekte stimulacije i medikamentnog liječenja kod svakog pacijenta ponaosob.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Ove navike mogu da vam produže život za 10 godina

admin

Uz pomoć pametnih obroka do vitkog tijela

admin

Pet stvari koje treba znati prije odlaska u teretanu

admin

Leave a Comment