ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Migrene povezane sa usnim bakterijama

Bakterije iz usne duplje možda igraju ključnu ulogu u pokretanju napada migrene, utvrdilo je novo istraživanje dva univerziteta.

Tim naučnika sa Univerziteta Čikago i Univerziteta Kalifornija ispitao je podatke iz američkog projekta ispitivanja crijevne flore i identifikovalo bakterije prisutne u 172 oralna uzorka i 1996 uzoraka iz crijeva. Utvrđeno je da u oralnim uzorcima osoba koje pate od migrene ima znatno više bakterija koje smanjuju količinu nitrata u poređenju sa ljudima koji ne pate od migrene.

Nitrati su jedinjenja koja se nalaze u zelenom lisnatom povrću, ali i u ljekovima za srčana oboljenja; u usnoj duplji bakterije ih razlažu do nitrita, koji se dalje konvertuju u azot-oksid. Azot-oksid je snažan vazodilatator koji pomaže da se prošire krvni sudovi i poboljša cirkulacija krvi.

Ovo istraživanje je, po riječima samih istraživača, po prvi put pokazalo potencijalnu vezu između bakterija koje smanjuju količinu azot-oksida i migrena, pošto tih bakterija ima mnogo više u ustima ljudi koji pate od migrene. Naravno, potrebna su dalja istraživanja da se ova veza razjasni. Ostaje takođe i da se razjasni da li bi veći unos nitrata pomogao da se generiše veća količina azot-oksida kod oboljelih od migrene i tako ublaže migrenozni napadi.

Migrena nije naivno stanje, pošto može bukvalno da onesposobi čovjeka da normalno funkcioniše. Između šest bolesti koje su okarakterisane kao one koje najviše onesposobljavaju čoveka, migrena je na trećem mjestu!

Izvor:  www.zdravahrana.com

Related posts

Fitness savjeti za početnike

admin

Program kardio vežbi za gubitak kilograma

admin

Evo šta će se dogoditi ako pijete vodu s medom svakog dana

admin

Leave a Comment