ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Matične ćelije: U jednom danu do novog zgloba

Budućnost je već stigla, matične ćelije više nisu samo vijest iz naučnih časopisa. Zahvaljujući zahvatu koji je za pacijente potpuno jednostavan, ugradnja vještačkih zglobova mogla bi jednog dana postati prošlost.

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, velik broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan postoperativni oporavak. No u slučaju terapije matičnim ćelijama do poboljšanja simptoma dolazi odmah, a pacijenti isti dan odlaze kući.

Zahvaljujući revoluciji na području biomedicinskih saznanja, pozitivni učinci studioznog rada sada su vidljivi i u ortopediji. Možemo reći da je danas moguće u određenim slučajevima obnoviti oštećene zglobove, i to bez operacije.

Godinama je operativno liječenje ugradnje vještačkog zgloba (endoproteza) predstavljalo jedini način pomoći u uznapredovanim slučajevima njihovog oštećenja, no više nije tako. Individualan pristup svakom pacijentu temelj je uspješnog liječenja.

Složeni imuni odgovor regeneriše oštećeno tkivo, dolazi do poboljšanja svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba, drastično se smanjuje bol i poboljšava se opseg pokreta.

Protivupalno djelovanje

Osim što je svaka operacija sama po sebi specifična, veliki broj pacijenata nije spreman proživljavati dugotrajan i često mukotrpan postoperativni oporavak. Naravno, u određenim slučajevima operacijsko liječenje zaista je jedina opcija, no sada smo u mogućnosti obaviti bolju trijažu pacijenata i, ako je to u njihovom slučaju moguće, uputiti ih u proces biološkog liječenja.

Matične ćelije za ovu vrstu primjene nalazimo u koštanoj srži i u masnom tkivu (adipociti) i nazivaju se – mezenhimalne matične ćelije (MSC). Može se reći da upravo adipociti u ovakvom okruženju služe kao idealna biološka podloga koja oko sebe sadrži potpuno sačuvane mezenhimalne matične ćelije (MSC, ćelije sa sposobnošću stvaranja novog tkiva – hrskavičnog, mišićnog i koštanog tkiva). Perivaskularne strukture, odnosno periciti, samo su dio ovog regenerativnog procesa te imaju važnu ulogu u aktiviranju matičnih ćelija. Upravo te ćelije koje u svom prirodnom okruženju lučenjem brojnih trofičkih faktora imaju sposobnost protivupalnog djelovanja i moduliranja imunosnog odgovora regenerišu oštećeno tkivo.

Prednosti i postupak

Ljudsko tijelo sadrži više od 1000 različitih tipova ćelija s različitim ulogama. Matične ćelije su nediferencirane ćelije tijela koje se mogu diferencirati u specijalizovane ćelije. Osnovna prednost matičnih ćelija jeste da imaju sposobnost protivupalnog djelovanja. Složeni imunosni odgovor regeneriše oštećeno tkivo, dolazi do poboljšanja svih mjerljivih elemenata funkcije zgloba, drastično se smanjuje bol, poboljšava se opseg pokreta, a moguća je aplikacija matičnih ćelija u više različitih zglobova.

Naravno, pacijentima je jako važno da znaju kako izgleda postupak. Dakle, on se odvija u sterilnim uslovima. Koristi se lokalna anestezija, a izvode ga iskusni ortopedi i traumatolozi. Pritom se uzima mala količina masnog tkiva iz pojedinih regija, a u tom procesu dolazimo do specijalizovanih ćelija koje mogu postati bilo koja vrsta tkiva – koštano ili mišićno, tetiva ili ligament. Matične ćelije se izoluju u vrlo kratkom roku i spremne su za aplikaciju u željeno područje. Tom metodom možemo pojačati prokrvljenost i smanjiti odumiranje ćelija, a najveći je plus smanjenje upalnih procesa u tijelu.

Izvor: www.adiva.hr

Related posts

Šta je infektivna mononukleoza?

admin

Avokado: supervoće od kojeg ne treba olako odustati

admin

Transplantat može sačuvati vid

admin

Leave a Comment