ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Ledene kupke protiv upale mišića

Ledene kupke i jesu onakve kako zvuče – ledene! Ali, za mnoge sportiste one su bile “spas u pravi čas”. Saznajte kako to oni sprečavaju upale mišića.

Atletičari, fudbaleri, košarkaši i mnogi drugi često koriste ledene kupke za oporavak mišića, jer mogu da umanje upale i bolove. Ali, pazite – nisu za svakog.

Nisu svi uvjereni u njihovu djelotvornost, ali istraživanja su pokazala da kupanje u kockicama leda ima smisla, jer važi za jedan od najefektivinijih načina da se umanji “šteta” nanijeta mišićima nakon trčanja ili velikog napora. Niska temperatura steže krvne žile i smanjuje metaboličku aktivnost, što umanjuje mogućnost upale mišića. Naravno, rezultati će se pokazati ukoliko je u ovaj tretman uključen i dobar odmor.

Nuspojave nisu utvrđene, ali se ovo ne savjetuje svakome, jer je to veliki šok za tijelo. Možete, recimo, samo “tretirati” noge. Ipak, savjetujemo da porazgovarate sa svojim doktorom prije nego se upustite u ovakvu terapiju samostalno. Ukoliko ste se uvjerili da je ovo, ipak, za vas, evo šta trebate učiniti.

Kadu napunite hladnom vodom, dodajte nekoliko kesica sa kockicama leda i lezite u kadu. Naravno, biće vam mnogo hladno, ali ovakvo “namakanje” u trajanju od 10-15 minuta moglo bi da vas spasi od eventualne jake upale mišića. Za mnoge olimpijce ovo je česta kupka. A vi? Da li biste se usudili?

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Čišćenje kamenca sa zuba: kako izgleda postupak?

admin

Instagram priča: Šta je tačno providna kafa?

admin

Cink u hrani: Ovo su namirnice za jak imunitet!

admin

Leave a Comment