ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Ledene kupke protiv upale mišića

Ledene kupke i jesu onakve kako zvuče – ledene! Ali, za mnoge sportiste one su bile “spas u pravi čas”. Saznajte kako to oni sprečavaju upale mišića.

Atletičari, fudbaleri, košarkaši i mnogi drugi često koriste ledene kupke za oporavak mišića, jer mogu da umanje upale i bolove. Ali, pazite – nisu za svakog.

Nisu svi uvjereni u njihovu djelotvornost, ali istraživanja su pokazala da kupanje u kockicama leda ima smisla, jer važi za jedan od najefektivinijih načina da se umanji “šteta” nanijeta mišićima nakon trčanja ili velikog napora. Niska temperatura steže krvne žile i smanjuje metaboličku aktivnost, što umanjuje mogućnost upale mišića. Naravno, rezultati će se pokazati ukoliko je u ovaj tretman uključen i dobar odmor.

Nuspojave nisu utvrđene, ali se ovo ne savjetuje svakome, jer je to veliki šok za tijelo. Možete, recimo, samo “tretirati” noge. Ipak, savjetujemo da porazgovarate sa svojim doktorom prije nego se upustite u ovakvu terapiju samostalno. Ukoliko ste se uvjerili da je ovo, ipak, za vas, evo šta trebate učiniti.

Kadu napunite hladnom vodom, dodajte nekoliko kesica sa kockicama leda i lezite u kadu. Naravno, biće vam mnogo hladno, ali ovakvo “namakanje” u trajanju od 10-15 minuta moglo bi da vas spasi od eventualne jake upale mišića. Za mnoge olimpijce ovo je česta kupka. A vi? Da li biste se usudili?

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Hit trening: Vježbe za cijelo tijelo koje su osvojile svijet!

admin

Sedam zdravih koraka do ravnog stomaka

admin

3 napitka koja čuvaju zdravlje žene: Ovi ljekovi iz prirode regulišu hormonski disbalans

admin

Leave a Comment