ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Kurkuma je prirodni antibiotik koji liječi ovu autoimunu bolest samo ako se uzima pravilno
Izdvojeno Zdrava ishrana

Kurkuma je prirodni antibiotik koji liječi ovu autoimunu bolest samo ako se uzima pravilno

Kurkuma od davnina važi za prirodni antibiotik, a brojne studije govore da njen sastojak kurkumin ima antioksidantno, protivupalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Pokazalo se da ublažava simptome demencije i Alchajmerove bolesti, olakšava menstrualne bolove, stimuliše metabolizam, kožu čini zdravijom, pomaže u liječenju gljivičnih i bakterijskih infekcija, ublažava disajne probleme, poboljšava rad jetre i bubrega, ali i povećava pokretljivost zglobova i kostiju i ublažava bol, naročito kod reumatoidnog artritisa.

Ova hronična autoimuna bolest, kojoj se do kraja ne zna uzrok, češće pogađa žene, posebno između četvrte i šeste decenije. Zapaljenje koje izjeda zglob i hrskavicu uzrokuje jake bolove, ukočenost i deformacije. Reumatoidni artritis javlja se postepeno, a simptomi se mogu razvijati nedjeljama i mjesecima. Prve tegobe obično su ukočenost jednog ili više zglobova i bol pri svakom pokretu. U početku bolest zahvata manji broj zglobova, kasnije ih obično bude više od pet. Na udaru su najčešće mali zglobovi šaka i stopala, nešto rjeđe laktovi, koljena i skočni zglobovi, a najrjeđe ramena i kukovi.

Jutarnja ukočenost koja traje duže od jednog sata prvi je pokazatelj da je u pitanju reumatoidni artritis, a ne neko drugo zapaljensko reumatsko oboljenje.

Često se desi da oboljeli nisu ni svjesni od koje tegobe pate, pa je zato zlatnožuti pigment iz kurkume dobro rješenje jer može da se koristi i preventivno, a neželjena dejstva skoro da nema. Preporuka je uzimati kašičicu triput nedjeljno, kao začin jelima, salatama, voćnim napicima ili kao čaj koji umanjuje upale i bolove. Ipak, prethodno je najbolje posavjetovati se sa ljekarom.

Izvor:  www.zena.blic.rs

Related posts

Svi misle da krompir goji: Spremite ga ovako i unesite samo 100 kalorija i gomilu vitamina C

admin

Recept: Izvrstan hleb sa kurkumom

admin

Zdrava mješavina začina koju možete napraviti sami

admin

Leave a Comment