ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Koje namirnice se efikasno bore protiv kancera?

Istraživanja pokazuju da pravilnom ishranom možemo da utičemo na nastajanje i rast ćelija raka. Da bi se rak potpuno razvio potrebno je vrijeme. Ukoliko dođe do ćelijskog umnožavanja u organizmu, ćelije prodiru u zdravo tkivo i oštećuju ga. Imuni sistem prepoznaje ove promjene i uništava patološke ćelije. Ćelije koje ne budu uništene doživljavaju genetske promjene, zvane mutacije što rezultira nastankom tumora. Slobodni radikali mogu dovesti do stvaranja patoloških ćelija, kao i stres, virusi, nasledni faktori, ishrana. Sastojci koji se nalaze u hrani mogu spriječiti genetsko oštećenje ćelija. Antioksidansi i  vitamini u namirnicama mogu uništiti kancerogene ćelije i obnoviti oštećene ćelije.

Osobe koje u ishrani nemaju zastupljeno voće i povrće potencijalni su kandidati za nastanak raka. Ukoliko postoji deficit u vitaminu A i karotenu može doći do nastanka raka pluća, nedostatak vitamina C u krvi može dovesti do nastanka raka gastrointestinalnog trakta, ali ukoliko u ishrani ima voća i povrća kao što su bijeli luk, kupus, đumbir, crni luk, šargarepa, celer, sokovi od agruma, brokoli, prokelj, karfiol, paradajz, paprika, ćelija je obuhvaćena  antikancerogenim jedinjenjima.  Beta karoten koji se nalazi u voću i povrću, pomaže u spriječavanju raka i bori se protiv njega. Beta karoten dovodi do stvaranja imunih tijela koja direktno ubijaju ćelije raka.

Namirnice koje su dobre u preventivi i borbi protiv raka

Bijeli i crni luk su odlična preventiva. Više od 30 različitih neprijatelja kancera otkriveno je u crnom i bijelom luku. Supstance koje se nalaze u ovim namirnicama, dialil sulfid, kvercetin i ahoin predstavljaju odlične antikancerogene supstance.

Nova istraživanja otkrivaju da ljudi koji redovno koriste paradajz u svojoj ishrani, manje su skloni raku. Paradajz sadrži likopen, pigment koji mu daje finu, crvenu boju. Likopen uništava slobodne radikale koji mogu dovesti do nastanka raka, supstance zbog koje je ova biljka crvene boje i služi kao veoma značajan zaštitnik srca i krvnih sudova. Likopen, medjutim, može i više – da uspori rast malignih ćelija i do 50 procenata – a u kombinaciji s vitaminom E koji se nalazi u uljima i mastima biljnog porekla, njihov rast se smanjuje čak i do 70 procenata. Što je paradajz zreliji, sadržaj likopena je veći.

Zeleno povrće je pravi zaštitnik od raka. Spanać, brokoli, kelj odličan  su izvor beta karotena, folne kiseline, kao i luteina, i zbog takvog sastava predstavljaju antikancerogene namirnice.

Brokoli sadrži sulforafan, supstancu koja omogućuje brokoliju da se bori protiv raka na tri načina. Prvo dovodi do usporavanja propadanja unutrašnjih ćelija, drugo podstiče izumiranje kancerogenih ćelija, usporavajući proces nastanka raka, i treće podstiče naše ćelije da proizvode različite enzime koji formiraju liniju odbrane u borbi protiv raka. Ukoliko se brokoli dugo kuva, količina antikancerogene supstance se može smanjiti pa se zato savjetuje da se brokoli kuva na pari. Sirovo povrće djeluje više antikancerogeno, ali povrće koje sadrži beta karoten potrebno je kratko termički obraditi, kao i paradajz, radi bolje iskoristljivosti likopena.

Riba: Čak i djeca znaju da je suviše masna hrana nezdrava. Naš organizam posebno opterećuju životinjske masti ne samo kalorijama koje su kasnije vidljive na našem tijelu u vidu sala, već prevashodno zdravstveno. Kod žena koje konzumiraju previše masnu hranu, rizik od oboljenja raka dojke je i do 55 procenata. A šta je „previše“, jasno su definisali nutricionisti: jedenje masne hrane više od tri puta nedjeljno.

Zeleni čaj sadrži katehine koji nas mogu zaštititi od raka. Crni čaj sadrži manje katehina, iz razloga što se zeleni čaj prerađuje da bi postao crn i na taj način se smanjuje količina katehina.

Šta da vam kažemo – jedite zdravo i živjećete duže.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Kako ostati zdrav i fit tokom praznika

admin

Bez izgovora: 2 nova mentalna trika koja će vas natjerati da vježbate kada ste zauzeti, umorni, pa i bolesni!

admin

10 namirnica koje čiste arterije

admin

Leave a Comment