ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Kinoa za otpornost i snagu

Blagotovornost sjemena kinoe bila je poznata i prije 4000 godina, kada su Inke shvatile da je ova biljka jestiva. Kinoa je bila „zlato Inka“ zato što su oni vjerovali da ona daje snagu njihovim ratnicima. Saznajte zašto ova namirnica neobičnog imena spada u red super hrane.

Kinou smatraju nutritivno najvrijednijom namirnicom na planeti, jer je bogata kalcijumom i proteinima. Uz to sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina.

Duplo više vlakana postoji u kinoi nego u bilo kojoj srodnoj namirnici. Zato je dobra za probavu, a odličan je borac protiv visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Konzumiranjem kinoe smanjujete rizik od pojave hemoroida. Za dijetu je idealna, jer je potrebno duže da je sažvaćete, a daje osećaj sitosti na duže vrijeme, podiže energiju, a ima mnogo manje kalorija nego neka druga dijetalna hrana.

Uz to bogata je gvožđem, magnezijumom, vitaminima, manganom. Danas je ističu kao zdravu hranu sportista, jer od devet aminokiselina, koje se nalaze u kinoi, tri su važne za sve ljude koji se bave fizičkom aktivnošću. Leucin, izoleucin i valin čine aminokiseline razgranatog lanca, metabolišu se u mišićima češće nego u jetri. „Dodaje“ mnogo više energije tokom treninga, pa je zato omiljena među sportistima.

Inače, zanimljivo je istaći da je Međunarodna organizacija za hranu i ishranu (FAO) 2013. godinu proglasila „Međunarodnom godinom kinoe“. U rezoluciji se ističe važna uloga koju kinoa igra u svijetu, zbog svoje hranjive vrijednosti i mogućnosti da potpomogne iskorjenjivanju gladi i neuhranjenosti.

Donosimo vam jedan od najjednostavnijih recepata sa kinoom. Za ovaj odličan obrok potrebno vam je:

75 grama kinoe,

1 veća tikvica,

1 kašika crvenog vinskog sirćeta,

4 manje glavice luka,

100 grama paradajza,

100 grama feta sira,

malo crvenog čilija i

peršuna po želji.

Kinou skuvajte po instrukcijama na pakovanju (kuva se gotovo kao i svaka žitarica) i operite pod hladnom vodom. Procijedite. Narežite oguljenu tikvicu na tanke trakice. Isjeckajte i ostale sastojke i sve pomiješajte sa začinima u velikoj posudi.

Izvor: www.lifepressmagazin.com

Related posts

Kada je najbolje vrijeme da žena zatrudni?

admin

Super ideje za ukusan i zdrav obrok na poslu

admin

Sve što bi trebalo da znate o proizvodima na bazi ružine vodice

admin

Leave a Comment