ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Kako zdravo izgubiti kilograme?

U želji da izgubimo višak kilograma, često posežemo za radikalnim dijetama i iscrpljujemo organizam, a dugoročni rezultati izostaju.

Bez obzira na pol ili godine, vitka linija i dobra forma su ono čemu mnogi streme. No, zdravo mršanje je proces kojem treba pažljivo pristupiti. Uz nekoliko savjeta koje vam donosimo u nastavku, naučite kako zdravo smršaviti i riješiti se problema s viškom kilograma.

1. Izbjegavajte brze dijete

Većina brzih dijeta je nezdrava i ne osigurava dovoljan kalorijski i energetski unos potreban za funkcionisanje organizma. Iako smo često uvjereni kako dijetu sprovodimo pravilno, nutricionisti ovakav brzi gubitak kilograma pripisuju gubitku vode, a ne masnog tkiva i premalog unosa potrebnih kalorija.

2. Pravilno se hranite

Pravilna ishrana i primjerena tjelesna aktivnost temelj su zdravog života. Primarni zadatak svakog čovjeka je svakodnevno zadovoljiti potrebe organizma i osigurati mu dovoljan unos svih potrebnih elemenata. Upravo zato pravilna ishrana je presudna jer doprinosi poboljšanju kvaliteta života i spriječava gomilanje nepotrebnih kilograma.

3. Vježbajte

Najčešće objašnjenje zašto se neko deblja je ono da previše jede, a premalo se kreće. Uz smanjenje unosa kalorija, potrebno je podstaknuti  i dodatnu kalorijsku potrošnju. Stoga je izuzetno važno da u svoju svakodnevnu rutinu uključite i tjelesnu aktivnost.

4. Odmarajte

Kako biste postigli dobre rezultate od vježbanja, tijelu morate dati koji dan odmora. U suprotnom se možete povrijediti i to će vas unazaditi više nego nekoliko dana pauze od vježbanja. Isto tako, tijelo se bez odmora previše opterećuje, što dovodi do gubitka energije.

Izvor: www.elle.hr

Related posts

8 dodataka za superzdravu kafu

admin

5 namirnica koje daju energiju…

admin

Surutka – prijatelj zdravlja

admin

Leave a Comment