ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Kako vođenje dnevnika smanjuje nivo stresa?

Vođenje dnevnika podrazumijeva bilježenje naših misli i osjećanja koja prate različite događaje u našem životu. Predstavlja odličan način da bismo bolje upoznali sami sebe, ali i bolje iskontrolisali stres i identifikovali uzročnike stresa u životu. U ove svrhe najbolje je redovno voditi dnevnik, ali čak i sporadično pisanje pomaže u olakšavanju stresa i procesu samospoznaje.

Jedna od najboljih tehnika za kontrolu stresa i poboljšanje raspoloženja na duže staze jeste bilježenje stvari u životu zbog kojih smo zahvalni. Takođe je dobro da na papir “izbacimo” kako negativna, tako i pozitivna osjećanja koja prate razne događaje budući da će nam ova tehnika pomoći da bolje obradimo emocije, kao i da stvari koje su nam se desile  i koje smo uradili sagledamo iz više uglova.

Vođenje dnevnika takođe smanjuje stres time što nam pomaže da se bolje organizujemo, npr. ako zapisujemo obaveze vezane za posao i privatni život, različite rokove, šta treba uraditi po kući i van kuće, itd. Na ovaj način smanjujemo i šanse da propustimo važne rokove ili da se u danima koji prethode tim rokovima nađemo u stanju intenzivnog stresa.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Pet načina da ubrzate metabolizam od ranog jutra

admin

Kako se izboriti sa dječijom agresijom?

admin

8 znakova koji ukazuju na malokrvnost

admin

Leave a Comment