ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Kako uživati u praznicima ako imate problema sa ishranom

Svi oni koji vode borbu sa kilogramima (bilo da biste željeli smršati ili udebljati se) znaju koliko porodična okupljanja mogu biti stresna i naporna. To je posebno izraženo tokom praznika, kada je pred vama hrane u izobilju.

Donosimo vam nekoliko savjeta koje bi trebalo da počnete primjenjivati ako imate problema sa ishranom.

Podsjetite svoju porodicu i prijatelje na etiku

Ako praznična porodična okupljanja izazivaju nervozu u vama, podsjetite svoju porodicu i prijatelje na vrijeme, da vam komentari na račun izgleda, količine hane u tanjiru i slično, smetaju. Iako su ti komentari, gotovo uvijek dobronamjerni, frustrirajući su i uglavnom nevažni za osobe kojima su namjenjeni. Uvjerite ljude iz svoje okoline da vam takvi komentari samo otežavaju u vašoj borbi sa kilogramima.

Sami punite svoj tanjir

Koliko god nešto ukusno bilo, nemojte dopustti drugima da odlučuju o veličini vašeg tanjira ili o tome šta ćete staviti na njega. Jedite onoliko koliko je vama potrebno, a na prateće komentare se samo osmjehnite.

božićni sto

Organizujte okupljanja na kojima se ne servira hrana

Ne mora svaki događaj i svako okupljanje uključivati večeru od pet slijedova. Zamolite svoje prijatelje ili članove porodice da zajedno odete na klizanje ili posjetite kino ili pozorište. Biće to jedno lijepo okupljanje koje ćete dugo pamtiti i prepričavati.

Zamolite svoje najbliže da vagu ne drže na vidljivom mjestu

Zamolite prijatelje i porodicu da vagu drže van vidokruga gostiju. Može zvučati čudno, ali osjećaćete se mnogo ugodnije svaki put kada odete provjeriti svoju šminku bez da vam pogled skreće na vagu.

Izbjegavajte razgovore o hrani

Lako je sjediti za stolom i pričati o okusu i aromi onoga što jedete. Umjesto toga, započnite razgovor o drugim temama. Razgovarajte o knjizi ili filmu koji vas oduševili, o planovima za narednu godinu ili se prisjetite nekih lijepih trenutaka iz prošlosti.

žene razgovaraju u kuhinji

Obucite ono u čemu ćete se osjećati lijepo

Ono što imate na sebi i te kako utiče na vašu ležernost i osjećaj sigurnosti, zato obucite ono u čemu se osjećate lijepo. Izgbjegavate odjeću koja izgleda lijepo ali vas čini nervoznima. Samo kada sami budete zadovoljni sopstvenim izgledom, zračićete ljepotom i sigurnošću.

Izvor: www.zdravija.com

Related posts

Šta je dijabetes?

admin

Tikvice idealno povrće za toplije dane

admin

8 činjenica o mozgu koje do sada nijeste znali

admin

Leave a Comment