ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina ticker

Kako se zaštititi od alergije na polen?

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, proljećni problem, ljetnji problem, jesenji problem. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osjetljivo na njih. Oči se zacrvene, nos curi, očni kapci nateknu, kijate, kijate, kijate… ako već ne počnete i da se gušite.

U proljeće alergije najčešće izazivaju leska, breza i neke vrste vrbe, u ljeto divlji pelen, a od avgusta do oktobra korov ambrozija. Znači, dok je toplog vremena, biće i polena.

Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao ljekar najmanje 15 dana prije vremena cvjetanja biljke na čiji su polen osjetljivi.

Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savjetuje provjetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Ljekari upozoravaju na to da se terapija protiv alergije mora uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana.

Mnogi i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora provjeriti pregledom kod ljekara specijaliste, najbolje alergologa.

Poleni drveća su aktuelni do kraja aprila, nakon čega slijede poleni trava, pa zatim korova, koji su i najagresivniji.

Ono što ovih dana najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je veoma aktivan u vazduhu unazad desetak dana i trajaće do jeseni. Na sreću, vrijeme s padavinama kakvo je bilo proteklih dana ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vrijeme snižava koncentracije polena u vazduhu.

Ljekari upozoravaju da su najveće koncentracije polena prije podne kada je sunčano i vjetrovito vrijeme. Posle podne, u kasno veče i poslije rose ili kiše treba ići u šetnju i provjetravati prostorije. Takođe ljekari preporčuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima.

Kalendar alergije na polen:

  • polen drveća – mart, april
  • polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
  • polen korova – od kraja jula do oktobra

Izvor: portal astma.rs

Related posts

Migrene povezane sa usnim bakterijama

admin

Pojava rane menopauze može se spriječiti putem ishrane

admin

Kako da pravilno koristite kokosovo ulje

admin

Leave a Comment