ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Kako se spremaju žitarice i zašto ih moramo natapati?
Izdvojeno Zdrava ishrana

Kako se spremaju žitarice i zašto ih moramo natapati?

Natapanje žitarica prije upotebe ima mnoge koristi po organizam. Prije svega, natapanjem se povećava sadržaj vitamina i minerala u žitaricama, dok se istovremeno olakšava njihovo varenje. Sa druge strane, na taj način se razbija fitinska kiselina koja se nalazi u spoljašnjem omotaču zrna i koja ometa apsorpciju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra i cinka u crijevima.

Zbog toga se može desiti da konzumiranje nepravilno pripremljenih integralnih žitarica dovede do nedostatka minerala u organizmu.

Varenje

Cijelo zrno žita sadrži takođe inhibitore enzima koji ometaju varenje. Mnoge osobe koje su alergične na žitarice mogu bolje da ih tolerišu kada se pripreme na navedeni način. U kiselom tijestu napravljenom od natapanog brašna je takođe smanjena količina antinutrijenata iz žitarica. Kisela sredina dva puta povećava koristi od natapanja žitarica, jer pomaže u razbijanju antinutrijenata i olakšava njihovo varenje.

Kako natapati i kuvati?

Koristite istu količinu tečnosti koju biste koristili za pripremu žitarica. Na primjer, ako 1 šolju integralne riže kuvate u 2 šolje vode onda i za natapanje koristite 2 šolje vode. Žitarice ostavite da se natapaju najmanje 7 sati, dok natapanje u periodu od 12-24 sata daje najbolje rezultate.

Duže natapanje nema učinka na razbijanje fitinske kiseline, ili povećanje hranljive vrijednosti žitarica. Za većinu žitarica natapanje preko noći je sasvim dovoljno. Vodu u kojoj ste natapali žitarice možete koristiti za kuvanje ili žitarice isprati i kuvati u svježoj vodi.

Žitarice možete natapati u vodi kojoj ste dodali kiseline i to tako što ćete na 1 šolju vode dodati 1-2 kašike jabukovog sirćeta, soka od limuna, jogurta, kefira ili surutke. Ukoliko vam se ne svidi ukus hrane spremljene sa ovako natapanim žitaricama, jednostavno ih isperite poslije natapanja i kuvajte u svježoj vodi, pa neće biti kiselije.

Istraživanja pokazuju da se fitati u pšenici, raži i ječmu smanjuju za 46-77% kada se prilikom natapanja koristi samo voda, odnosno za 84-99% kada se za natapanje koristi zakiseljena voda. Kiseli rastvor, takođe, sprečava i razvoj neprijatnih bakterija.

Može li se i brašno natapati?

Brašno takođe možete natapati. Koristite istu količinu vode koju zahtijeva recept plus kiselu tečnost. Ostavite da odstoji 12-24 sata, pa napravite hljeb ili pecivo prema receptu, dodajući mu po potrebi još malo vode da bi se dobilo tijesto prave konzistencije.

Pecivo napravljeno sa natopljenim brašnom je posebno ukusno kada se pravi sa brašnom kome su prilikom natapanja dodati jogurt ili kiselo mlijeko. Pecivo ili hljeb napravljen od ovako pripremljenog brašna je lakše svarljiv. Pritom mnogo bolje i ljepše naraste prilikom pripreme.

Izvor: www.zdravija.com

Related posts

Šta je švedska dijeta i kako je primijeniti svakog dana?

admin

7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepe

admin

Vitamini koji su potrebni muškarcima

admin

Leave a Comment