ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Kako se riješiti nesanice?

Nesanica je poremećaj sna. Osobe koje pate od nesanice se često bude i ne mogu ponovo da zaspu ili ne mogu da zaspu uopšte. Najčešće se žale da ne mogu da sklope kapke duže od par minuta ili se prevrću u krevetu i bude. Ima li nešto gore od osjećaja umora i to umora do one mjere da ste spremni za krevet jer padate s nogu, a opet, ne možete zaspati? I onda vam u misli dolaze svi problemi koje gurate pod tepih. Sve obaveze koje morate odraditi, a ostavljate ih da još čekaju. 

Prije spavanja vam se skupi sve u jednu misao, sve ono o čemu nikako ne biste trebali u tom trenutku razmišljati. Djelimično, rezultat je to i odraz stresnih životnih situacija, kao i dnevne rutine koja vas vjerovatno opterećuje. To zna biti vrlo neugodno i jednom kada vam se to počne događati, nema natrag. Dogodi se najgori mogući scenario i onda kao da uđete u rotor i teško se možete iz njega istrgnuti. Svaka noć postaje samo teža dok vam se nakon nekog vremena, zbog neprespavanih noći, ne poremeti i dnevna rutina. Nesanica se sve češće pojavljuje jer živimo užurbano i pod stresom, a upravo je ona, nerijetko i uzrok mnogih zdravstvenih problema. Stručnjaci savjetuju da je izuzetno važno imati rutinu odnosno na spavanje ići uvijek u isto vreme. Međutim, ponekad ni to ne pomaže. Kako biste uticali i pokušali zaustaviti nalet nesanice i samim tim, nesnosne noći, pokušajte sa napitkom koji dokazano, pomaže kod rješavanja ovog problema.

Sastojci:

 • Šoljica jogurta
 • banana
 • kašika maslaca od badema
 • dvije kašike lanenih semenki
 • dva kivija
 • pola šoljice bademovog mlijeka

Sve sastojke stavite u blender, dobro promiješajte i popijte odmah nakon pripreme. Možete se pozdraviti s nesanicom jer će vam ovaj smutibogat proteinima i omega-3 kiselinama pomoći da spavate kao beba. Evo i kratkog objašnjenja zašto stručnjaci ističu baš navedene namirnice.

Banana je bogata kalijumom i magnezijom, a oni su izvrsni za opuštanje mišića, ali i stvaranje nove energije koja će obnoviti vaš organizam dok spavate. Takođe, banana sadrži i triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja pomaže u stvaranju hormona sreće serotonina, koja je i ključ za miran san. Jogurt, ali i drugi mliječni proizvodi sadrže triptofan i kalcijum. Zato su nam bake i mame davale, kada smo bili mali, šoljicu toplog mlijeka prije spavanja jer ono umiruje. Ipak, jogurt je možda bolja opcija jer sadrži probiotike i lakše ćete ga svariti. Kivi je jedan od sastojaka koji pospješuje kvalitet sna jer je bogat antioksidansima (glavnim krivcem za bolji san) i serotoninom, hormonom koji pomaže iniciranju sna i održavanju istog tokom noći. Lanene sjemenke imaju visok udio omega-3 kiselina, što smanjuje anksioznost i stres (neke od glavnih uzroka nesanice), kao i triptofan. Bademov maslac sadrži visoku koncentraciju magnezijuma koji opušta mišiće. Sadrži i proteine koji će vam pomoći i opustiće vas i poboljšati kvalitet sna. Sve navedene sastojke možete kombinovati.

Otklanjanje čestih uzroka

 • osobe koje pate od insomnije bi trebalo da izbjegavaju kofein u bilo kom obliku. Kofein je čest uzročnik nesanice, uključujući nesanicu primijećenu kod radnika noćnih smjena. Kofein se nalazi u kafi, čaju, kakau, orahu (ovo obuhvata sva pića); takođe je nađen u energetskim napicima kao što su Red Bull i Guarana, zatim u čokoladi i različitim slatkišima. Umjesto napitaka koji sadrže kofein, piti herbalne čajeve ili običnu vodu.
 • Prostor gdje se spava bi trebalo da bude ugodan za spavanje. Dok su neke osobe osjetljive na svjetlost, neke su osjetljive na buku. Spavaća soba bi trebalo da bude mračna i tiha tokom noći.
 • Imati dobre navike u spavaćoj sobi. Ne koristiti spavaću sobu za druge aktivnosti osim spavanja. Korišćenje spavaće sobe za čitanje, pisanje, gledanje televizije i ostalih aktivnosti će doprinijeti niskom nivou asociranja spavaće sobe sa spavanjem. Takođe, održavati regularan raspored odlazaka na spavanje i buđenja. Izbjegavati spavanje tokom dana.
 • Ponekad je nesanica simptom emotivnih problema sa kojima osoba izbjegava suočavanje. Nezadovoljstvo načinom života ili izbjegavanje suočavanja sa problemima takođe mogu dovesti do nesanice. Kako tijelo ima dijetske potrebe, tako ima i društvene potrebe. Ponekad viši stepen društvene aktivnosti može da pomogne.
 • Pacijenti koji boluju od kliničke depresije, mogu patiti i od nesanice. Ljekar može doprinijeti poboljšanju ovog stanja prepisivanjem ili promjenom ljekova.
 • U budizmu osobama koje pate od nesanice i noćnih mora preporučuje se meditacija na bazi nježnosti i ljubavi, tj. „meta“. Navika da se ispoljavaju osjećanja ljubavi i dobrote prema drugima može imati umirujući i ublažavajući efekat na tijelo i dušu. U „meta suta“, zabilježeno je da je Buda rekao da je dobar san jedan od jedaneast korisnih rezultata ovakve vrste meditacije.
 • Ako je budilnik navijen za buđenje na određeni sat, obavezno izbjegavati gledanje u sat tokom noći i ako je potrebno prekriti ga. Na taj način se sprečava računanje u glavi koliko je sna izgubljeno i koliko malo sna će biti postignuto prije nego što budilnik zazvoni. Prihvatanjem činjenice da količinu sna možemo utvrditi samo nakon buđenja, a ne kada pokušavamo da zaspimo, takođe može biti korisno.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Jačajte mišiće i sagorijevajte masti dok spavate

admin

Da li žene teže ostavljaju cigarete?

admin

Recept: Niskokalorična pizza a la Margarita

admin

Leave a Comment