ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Novosti

Kako se izboriti sa dječijom agresijom?

Roditelji se veoma često susreću sa izlivima bijesa i agresijom kod djece. Ono u čemu su naučnici saglasni jeste da je agresivnost dio ljudske prirode i da je, u većoj ili manjoj mjeri, posjedujemo svi. Već u uzrastu od dvanaest mjeseci mogu se uočiti prva ovakva ponašanja, da bi se sa četiri godine agresivnost već stabilizovala kao crta ličnosti. U nastavku pročitajte šta stručnjaci iz oblasti psihologije i psihoterapije preporučuju da uradite kako biste se izborili sa agresivnim ponašanjem kod djece.

U različitim fazama razvoja ona se različito manifestuje. Tako će, na primjer, jednogodišnje ili dvogodišnje dijete u trenutku svog bijesa impulsivno ujesti ili jako udariti drugo dijete kada želi da nešto postigne. U adolescenciji, agresivnost se ispoljava kroz stalne konflikte sa roditeljima, zanemarivanje školskih obaveza i mnoge druge neprihvatljive modele ponašanja. U nastavku donosimo razloge zbog kojih se kod neke djece javlja agresivnost.

Ograničenje uzrasta

Za predškolski uzrast je karakteristično da bijes može biti izazvan brojnim emocijama kao što su usamljenost, bespomoćnost, strah, povrijeđenost sa kojima dijete ne uspijeva da se izbori. Takođe, fizičko nasilje javlja se i kao nemogućnost da dijete riječima razriješi svoj problem, jer još uvijek nije verbalno vješto.

Nedostatak granica

Kada dijete odrasta u atmosferi gdje je svako njegovo ponašanje dopušteno i gdje nisu postavljene granice dozvoljenog i nedozvoljenog ponašanja, dijete postaje razdražljivo i agresivno čim se susretne i sa najmanjim zabranama. Ukoliko vaše dijete ima problem agresije, razmislite da li u vašoj porodici postoje granice ponašanja i koliko su one primjerene vašem djetetu.

Način pridobijanja pažnje

Dijete veoma brzo shvati da bilo koje njegovo neprihvatljivo ponašanje odmah obezbjeđuje pažnju roditelja. Tako, njegovi napadi bijesa primoravaju roditelje na reakciju. Na primjer, počnu više vremena da provode sa njim, postavljaju nova pravila ponašanja, pokuzuju veće interesovanje za djetetov unutrašnji svijet. Na ovaj način izazvana pažnja jeste tzv. “negativna pažnja”, ali u očima djeteta i to je bolje nego da pažnja ne postoji uopšte.

Ograničite fizičko kažnjavanje

Dječija agresivnost je najčešća kada i ono samo doživljava nasilje. Kada vi koristite fizičko kažnjavanje pokazujete da ste i sami agresivni, i da je to način postizanja cilja. Djeca uče oponašajući, ali ne ono što im govorite da treba da rade, već ono kako se vi sami ponašate. Presudno je ono što vidi i osjeti u svom domu, a sa socijalizacijom bitan faktor razvoja postaje i vrtić, škola, vršnjaci, drugi tzv. neroditeljski autoriteti.

agresija

Pronađite drugi način

Naučite dijete da konstruktivno izražava ljutnju. Podstičite ga da vam ispriča šta ga je naljutilo, da “izbaci” iz sebe agresiju tako što će vam nešto nacrtati, istrčati se po parku, istući jastuk. Pomozite mu da formira drugarske odnose sa vršnjacima. Objasnite da će djeca rado htjeti da se sa njim druže, ako i on poštuje pravila neke igre, ako ne viče stalno i ne pokušava svaki sukob da riješi pesnicama. Sportske aktivnosti će mu, takođe, pomoći da agresiju transformiše u društveno prihvatljivu i mnogostruko korisnu energiju.

Objasnite svoje postupke

Ako ne razumije vaše zabrane, dijete će postati frustrirano i nesigurno u sebe i svoje buduće postupke. Zato, sve ono što mu branite, istovremeno objasnite i zašto to činite. Samo tako će dijete vaše zahtjeve ispuniti iz poštovanja i povjerenja prema vama, a ne zbog straha od vaše kazne.

Pozitivan stav

Razvijajte kod djeteta pozitivan stav prema drugima, na primjer, da dijeli svoje igračke i uvažava osjećanja drugih. Učeći ga empatiji, pomažete mu da razvija nenasilan model ponašanja.

dijete djeca svadja agresija

Samokontrola

Predložite mu da kada se nađe u situaciji koja u njemu izaziva bijes, pokuša da najprije izbroji do 10. Ili, da se podsjeti šta bi u istoj situaciji uradila njegova mama ili neko drugi ko ima nenasilno ponašanje, a djetetu predstavlja autoritet. Biće mu teško da se ovih sugestija sjeti u nekom, za njega kritičnom trenutku, ali će vaše uporno ponavljanje i podsjećanje donijeti rezultate.

Razlike između polova

Već u uzrastu od dvije godine počinju da se uočavaju razlike u agresivnosti dječaka i djevojčica, pri čemu su dječaci tri puta agresivniji. Pojedini naučnici uzrok vide u biološkoj osnovi, tj. u drugačijem sastavu polnih hormona kod dječaka, a neki naučnici za agresivnost “krive” stereotipe u vaspitanju: djevojčicama se stalno govori da nije lijepo da se tuku, a dječacima da moraju da budu jaki, da “pokažu zube” kad god je to potrebno, da je sramota da plaču ili pokažu slabost.

Umjesto toga, vi ponavljajte svom sinu da mora da se ponaša kao “pravi” dječak. To ne znači da bude svađalica ili nasilnik, već da bude uzdržan, pažljiv prema okolini i da umije da vlada sobom.

Poslušnost

Nemojte od svog djeteta nikada zahtjevati bezuslovnu poslušnost. Osjećanje da smije slobodno da izrazi svoje mišljenje i neslaganje sa vama ključno je za razvijanje pozitivne slike o sebi. Djeca odrastaju i grade svoju ličnost, između ostalog, i tako što se suprotstavljaju svojim roditeljima.

Sa druge strane, kada se osjećaju sputanima i ne uspijevaju na druge, društveno prihvatljive načine da pokažu da su različiti, na primjer pomoću odjeće, žargona, načina života, jedino polje u kojem vide šansu da pokažu svoju različitost je nasilnost.

Igra

Iskoristite igru kao sredstvo učenja. U igri uloga, postavite različite, svakodnevne situacije. Imitirajte dijete, promijenite glas, uložite napor da ga iznervirate onoliko koliko ono obično iznervira vas i uvijek koristite stvarne situacije iz vašeg života.

Granice

U porodicama gdje se djeci ne postavljaju granice u ponašanju ili zato što su roditelji pretjerano popustljivi ili zato što zanemaruju vaspitanje djeteta, ono odrasta uz uvjerenje da je svako njegovo ponašanje dobrodošlo. Iako ne postoji opravdanje da ono, na primjer, tuče drugu djecu, uništava stvari, koristi prijetnje i ucjene, roditelji su, nažalost, često spremniji da “zatvore oči”, nego se suoče sa problemom. Jasnim i preciznim pravilima vi uspostavljate hijerarhijski odnos jer vi niste i ne treba da budete ravnopravni sa svojom djecom, a istovremeno učite ga socijalizaciji.

djeca braca igra svadja

Pohvale

Pohvalite dijete svaki put kada umjesto na agresivan način uspije da odreaguje drugačije ili vas u nešto ubijedi argumentima. Nemojte zaboraviti da, iako ne izgleda realno, agresivci imaju malo samopouzdanja. Zato su za sebe stvorili prostor gdje se osjećaju superiornijima i gdje sebe doživljavaju kao pobjednike.

Pomozite djetetu da očvrsne svoje samopouzdanje. Kada vidite da je nervozno, da pokušava da se izbori samo sa sobom, da mu je zbog nečega teško i da u nekim za njega nezgodnim situacijama odreaguje na drugi način osim agresijom, pohvalite ga i zagrlite.

Agresija nije samo fizički gnjev

Kada se spomene agresivnost najčešće se pomišlja na nekontrolisane izlive fizičkog bijesa. Međutim, agresivna dječija ponašanja su i tužakanje, ogovaranje, diskriminacija. Osim toga, možemo biti agresivni i u mislima, riječima i djelima, prema sebi ili drugima, svjesno ili nesvjesno. Veoma je važno pronaći način adekvatnog ispoljavanja agresije jer se kao posljedice pretjerano dugog potiskivanja mogu javiti opasnosti za mentalno i fizičko zdravlje.

Jastuk za udaranje

Izdvojte jedan jastuk i proglasite ga vašim porodičnim džakom za pražnjenje. Ili, odredite da je to djetetov lični jastuk, ukoliko ono jedino u vašoj porodici ima potrebu za ovakvim pražnjenjem.

Kontrola kvaliteta vremena

Agresivni vršnjaci će pružiti model za oponašanje i vašem djetetu. Neprimjerena količina gledanih filmova ili pretjerano igranje kompjuterskih igara punih nasilja takođe predstavljaju način na koji vaše dijete provodi svoje slobodno vrijeme.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima olakšali odluke koje trebate donijeti kako biste se izborili sa agresivnim ponašanjem kod vaših mališana.

Izvor: www.zdravija.com

Related posts

6 svakodnevnih aktivnosti koje vam mogu pomoći u mršanju, krenite odmah!

admin

Biljka koja donosi zdravlje: Četiri veoma česta problema koja đumbir može da otkloni!

admin

Možete i kod kuće: Vježbe sa štapom za čvrst stomak

admin

Leave a Comment