ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Kako hodanjem potrošiti što više kalorija?

Posljednjih godina se sve više piše o dobrobitima hodanja, a što je važnije sve više ljudi se okreće hodanju kao načinu ispunjavanja osnovne potrebe za kretanjem ili kao početak nekog oblika rekreacije. Stručnjaci upućuju i savjetuju da se sve više zadataka obavlja hodajući (odlazak na ručak, upotreba stepenica itd.). Ako želite podignuti svoje hodanje na viši nivo, nastavite čitati.

Hodanje je jednostavno i dostupno, ne zahtijeva visoke motoričke vještine i opremu, a istovremeno ne stvara preveliki stres na kosti i zglobove. Takođe, hodanje dozvoljava razgovor, pa je odličan način iskorištavanja vremena. Ukratko, ugodno sa korisnim.

U pola sata hodanja možete potrošiti oko 120 kalorija, međutim postoje načini da potrošite nešto više kalorija. U nastavku je nekoliko opcija kojima možete aktivirati više mišićnih skupina ili pojačati kontrakciju obuhvaćenih pa tako povećati potrošnju kalorija.

1. Dodajte hodanje uzbrdo

Ako hodate po ravnom, dodajte hodanje uzbrdo ili birajte rutu koja ima nekoliko uspona da bi time povećali broj otkucaja srca. Hodanjem uzbrdo vaši gluteusi i listovi se moraju pojačano aktivirati i time podižete potrošnju kalorija.

2. Hodajte u intervalima

Najveći napredak i beneficije vježbanja vide se kada se osoba digne iz „kauč pozicije“ i počne se kretati. Međutim, ljudski organizam se nastoji prilagoditi novonastaloj situaciji i uspijeva u tome. Polako počinje ekonomično trošiti kalorije za napor koji je pred njega postavljen. Potrebno je ubrzati stvar!

Ubrzavanjem hodanja potrošićete nekoliko desetaka kalorija više. Ako vam se ne čini mnogo, pomnožite s nedjeljom ili mjesecom… brojke će vas motivisati. Kombinujte s dobrim starim intervalima, još efikasnijim načinom kako potrošiti više kalorija u istom vremenu. U prevodu, određeno vrijeme hodajte bržim tempom, a određeno vrijeme sporijim tempom.

Ovaj način hodanja će ubrzati rad vašeg srca i pripremati ga na mogućnost bržeg hodanja u budućnosti, a istovremeno potrošiti više kalorija nego pri hodanju jednakim tempom.

3. Hodanje sa štapovima

Nordijsko hodanje povećava potrošnju energije na račun veće aktivacije mišića gornjeg dijela tijela i mišića stomaka. Pri pravilnom položaju tijela aktiviraju se mišići ruku u fazi odgurivanja štapom od podloge, dok se mišići stomaka aktiviraju pri održavanju uspravnog položaja u srednjem dijelu tijela.

4. Dodajte vježbe snage u hodanje ili nakon hodanja

Zašto ne bi napravili malu pauzu i dodali neke vježbe u svoju rutu hodanja. Nekoliko vježbi će pozitivno djelovati na izgradnju vaše mišićne mase. Možete izvoditi jednostavne vježbe kao čučnjevi, visoko podizanje nogu, vježbe na klupici i slično.

Zaista mnogo vježbi možete napraviti u parku ili uz put bez ikakvih pomagala. Možete napraviti i dinamičko istezanje kojim ćete unaprijediti mobilnost zglobova i postići dodatni benefit.

  1. Čučnjevi u bočnom kretanju
  2. Čučnjevi u kretanju naprijed
  3. Visoko podizanje koljena uvis
  4. Čučnjevi u iskoraku
  5. Čučnjevi u iskoraku s visokim podizanjem koljena
  6. Iskorak bočno uz čučanj

U izvođenju vježbi u kojima je čučanj obratite pažnju na položaj koljena koje u čučnju ne smije prelaziti projekciju prstiju na nogama.

Izvor: www.fitness.com.hr

Related posts

Koliko je “visok holesterol” zaista opasan?

admin

Može li bijes ili naporan trening izazvati srčani napad?

admin

Ultrazvuk može oštetiti pluća?

admin

Leave a Comment