ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Kako da prepoznate upale u organizmu: Ovih osam signala otkrivaju svaki problem
Izdvojeno Medicina

Kako da prepoznate upale u organizmu: Ovih osam signala otkrivaju svaki problem

Pitate li se koji su to znakovi upale u tijelu – odgovor je jednostavan. Bol u želucu, bol u mišićima i umor od ranog jutra, zatim otežano mokrenje i iritacija očiju, zapravo svi oni simptomi koji mnoge svakodnevno muče. Što je veći “masni pojas” oko struka ili viši nivo šećera u krvi, to je veći rizik od upala, pa tako i od hroničnih bolesti.

Masne naslage oko struka – jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao salo oko struka. Masne ćelije podstiču stvaranje hemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće imate oko struka, to je veći rizik od hroničnih upala. Štaviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti “šlauf” oko struka smatraju glavnim “leglom” upala koje dovode do brojnih bolesti krvnih sudova.

Povišen šećer – na upalu upućuje i visok nivo šećera u krvi, koji povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, s druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koje se nazivaju “ejdž” molekuli i povezuju se sa bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u ishrani, zbog kojeg slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake. Ti molekuli otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u tijelu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porijekla. Prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, kao i pasterizacijom, dimljenjem, jedenjem crvenog mesa, brze hrane, trans masti i dodatih zaslađivača dodatno se povećava njihov broj.

Problemi sa varenjem – ukoliko vas muče problemi sa varenjem, gasovi, dijareja, nadutost ili zatvor, imajte na umu da oni mogu da proizilaze iz upaljenog, pretjerano propusnog crijeva koje omogućava otrovima iz organizma da uđu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u tijelu. Isto tako, mučnina, gorušica i bol u predjelu stomaka ne moraju da nastanu zbog loše ishrane, stresa, ljekova ili gripa, već mogu da ukazuju na neki upalni proces. Riječ je o gastritisu – upali želudačne sluznice, koja, ako se ne liječi, može da postane vrlo bolna. Ako osjećate pomenute promjene, potražite pomoć ljekara opšte medicine.

Bol u mišićima i zglobovima – normalna je pojava nakon treninga ili neke teže fizičke aktivnosti, ali ako traje duže vrijeme ili se javlja bez nekog posebnog razloga i to može biti znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu da upućuju na upalu živca ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu biti pokazatelj artritisa – upale zglobova.

Umor – čelije zahvaćene upalom su bolesne i ne mogu proizvoditi energiju, koja je čovjeku potrebna da bi normalno funkcionisao. Kao rezultat toga javlja se osjećaj teškog umora i iscrpljenosti već od ranog jutra, čak i ako ste prošle noći dovoljno spavali.

Problemi s mokrenjem – osjećaj kao da morate da mokrite, iako to ne uspijevate ili mokrite otežano uz bol i pritisak, najčešći su znakovi upale bešike. Ti simptomi su pokazatelj ozbiljnog upalnog procesa, koji ne biste smjeli da ignorišete jer ako se ne liječi, upala bešike može da izazove upalu bubrega i zahvati i druge organe.

Akne, crvene mrlje na koži – mnogi doktori koji se bave prirodnim metodama liječenja kažu kako su crvene mrlje, bubuljice i akne na koži samo spoljni znak unutrašnje vatre, odnosno upale. I istraživanja su, osim toga, potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestuju unutar organizma.

Iritacije oka – mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vjetrom, predugim korišćenjem kompjutera ili raznim povredama. Simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka trebalo bi da traju kratko i stanje oka ne bi smjelo da se pogoršava. Ali ako crvenilo postaje sve izraženije i prate ga otok i bolovi, to može da bude pokazatelj upale. Najčešća upala oka je konjuktivitis.

 Izvor: www.zena.blic.rs

Related posts

Pet načina da ubrzate metabolizam od ranog jutra

admin

Tri kreativna recepta uz koje više nećete zaboravljati piti vodu tokom dana

admin

Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme…)

admin

Leave a Comment