ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Joga vježbe disanja za skidanje masnih naslaga: Kapalbati i Bastrika tehnike disanja u borbi protiv gojaznosti
Fitness savjeti Izdvojeno

Joga vježbe disanja za skidanje masnih naslaga: Kapalbati i Bastrika tehnike disanja u borbi protiv gojaznosti

Ovo su najbolje joga vježbe disanja za skidanje masnih naslaga – evo kako da pravilno dišete ako se borite sa viškom kilograma!

Smatra se da su joga vježbe disanja jedan od najboljih načina za skidanje masnih naslaga, a evo koje dvije vježbe disanja pomažu u borbi protiv gojaznosti i vraćaju zdravlje i ravnotežu, piše Lovesensa.

Gojaznost utiče na mentalnio i fizičko zdravlje, a pored zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, joga vježbe disanja pod nazivom Pranajama (pranayama) uspješno pomažu da skinete masne naslage, osjećate se i izgledate dobro i spriječite opasne bolesti koje uzrokuje gojaznost.

Efikasne pranajama vježbe disanja protiv gojaznosti su Bastrika (Bhastrika) i Kapalbati (Kapalbhati).

Bastrika se izvodi tako što sjednete u lotos položaj, tako da vam leđa i vrat budu uspravni, a oči zatvorene. Opustite mišiće stomaka i stavite dlanove na koljena. Udahnite duboko, tako da osjetite vazduh u plućima, a zatim polako izdahnite. Važno je da i udah i izdah traju oko 2,5 sekunde, a dijafragma treba da se širi i skuplja u skladu sa disanjem. Vježbu možete ponavljati na svakih 5 do 10 minuta.

Kapalbhati vježba disanja izvodi se tako što ruke opušteno položite na noge; prste stavite u jnana ili chin mudru (vrh kažiprsta pritiska koren palca, ostali prsti su ravni, dlanovi okrenuti prema podu ili nebu). Zatvorite oči i opustite se. Duboko udahnite na obje nozdrve šireći trbuh (ne grudi) i izdahnite (kroz nos) polako gurajući stomak unutra, te snažnim stiskanjima stomačnih mišića, s nasilnim izdahom, stomak još više gurnite prema unutra; tokom vježbe nikad ga potpuno ne opustite. Neka udah bude pasivan, prikriven.

Imajte na umu da disanje treba izvoditi stomakom, dok ramena i lice ostaju opušteni. Nemojte se mrštiti da ne biste dobijali bore,  nabacite osmijeh i uživajte u svakom trenutku.

U početku izdišite jedanput u sekundi; obratite pažnju na to da aktivirate i gornje i donje stomačne mišiće. Ako osjetite bol ili vrtoglavicu, prestanite s vježbom i nakratko se odmorite. Radi ozdravljenja potrebno ju je izvoditi 24 minute (stvara energiju potrebnu za 24 sata), a radi održavanja dobrog zdravlja dovoljno je 10-15 minuta.

Izbor: www.lovesensa.rs

Related posts

Simptome trovanja hranom možete ublažiti ovim namirnicama

admin

Bez dijete: Koliko koraka je potrebno da napravimo u danu da bismo smršali

admin

Crni čaj i njegove prednosti

admin

Leave a Comment