ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

Bez obzira volite li više kukuruz na klipu ili u zrnu, kuvanog, pečenog ili kao najpopularniju grickalicu kokice, njegova sezona počinje.

Od mladih do starih, teško ćete naći osobu koja ne voli uživati u ovom slasnom plodu prirode. Oko njega je sve zabavno – od čišćenja, do musavog lica od uva do uva kada zagrizemo u klip. No, kako ne bi sve ostalo samo na ukusnoj grickalici donosimo vam njegovu priču.

1. Kukuruz su konzumirali i drevni narodi južne Amerike

Porijeklo ove žitarice je južni Meksiko, a na Stari kontinent ga je prenio Kolumbo. Popularnost kukuruza je ubrzano rasla pa se tako proširio i u Francusku, Italiju, Balkan i Tursku. Danas se najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama.

2. Veoma je isplativa biljka

Od stabljike, preko oklaska, zrna i lišća – svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije.

3. Jedete ga, mažete se s njim, nosite ga…

Zbog svoje velike iskoristivosti sastavni je dio preko 1000 različitih proizvoda. Koriste ga prehrambena, farmaceutska, kozmetička, tekstilna i hemijska industrija.

4. Ne možete od svakog kukuruza dobiti kokice

Postoji mnogo vrsta kukuruza, ali da biste uživali u bioskopu potrebno je odabrati posebnu sortu prikladnog imena kokičar. Najpogodniji je za puckanje jer u sebi sadrži malenu količinu vode, koja, kada se zagrije i pretvori u paru natjera zrno na eksploziju.

5. Kokice nisu uvijek zdrave

Da, kao i u svemu i s kokicama treba biti umjeren. Pogotovo s onima u bioskopu. Naime, one često sadrže velike količine maslaca i soli pa nisu najbolji odabir ako pokušavate paziti na ishranu. Radije ih ispecite sami, a posipati ih možete s nekim drugim začinom, primjera radi čilijem.

6. Šta zapravo grickate

Kao i kod ostalih žitarica, kukuruz obiluje ugljenim hidratima i vlaknima, sadrži vitamin B, malo vitamina C i puno minerala.

7. Naučite odabrati najbolji

Zrelom i pravom kukuruzu zrna moraju biti punašna i gusta, a kraj na kojem je bio pričvršćen za biljku, sočan je i jarke boje.

8. Skladištite kukuruz ispravno

Kao prvo, kukuruz ne smije stajati na toplom mjestu. Najbolje ga je držati u frižideru jer se šećer u njemu na višim temperaturama brzo pretvara u skrob. Skuvajte ga brzo – najviše za dva do tri dana jer već tada lagano gubi na ukusu.

9. Ako ga kuvate, ne solite vodu

Navodno so iz vode pri kuvanju kukuruz čini tvrđim, a niko ne želi ostaviti zub na klipu.

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr

Related posts

Četiri razloga da počnete da kupujete grejpfrut

admin

5 razloga zašto je dobro jesti luk

admin

Kinoa za otpornost i snagu

admin

Leave a Comment