ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Je li vježbanje na prazan želudac tajna brzog mršavljenja?
Fitness savjeti Izdvojeno

Je li vježbanje na prazan želudac tajna brzog mršavljenja?

Većina ljudi misli da je za kvalitetan trening potrebno mnogo hrane, ali imamo drugačije rješenje.

Već godinama vlada isto mišljenje da je za kvalitetno odrađen trening potrebno unijeti dovoljno ugljenih hidrata. Međutim, sada je ta ‘navika’ dovedena u pitanje. Istina je da ugljeni hidrati poboljšavaju izvođenje vježbi poput trčanja i skakanja, ali spriječavaju tijelo od korištenja masnih naslaga.

Ako želite smršati, vježbanje na ‘prazan’ želudac je možda bolja ideja.

Tokom dana vaše tijelo nekoliko puta ulazi u fazu gladovanja ili sitosti. Siti smo otprilike 4 do 6 sati nakon obroka, a za to vrijeme tijelo otpušta insulin, a probavni sistem vari hranu i organizam ‘upija’ nutrijente.

Otprilike 6 sati nakon obroka tijelo ulazi u ‘izgladnjelo stanje’. Otpušta se glukagon kako bi se stabilizovao šećer u krvi, a organizam počinje rastvarati masti na masne kiseline. 

Riječima laika – počinjemo trošiti masne naslage kao izvor energije. Čim unesemo hranu, proces trošenja masnih naslaga se prekida

Istraživanja su dokazala da se tijelo oslanja više na masnoće, a manje na uglljene hidrate kao ‘gorivo’ za vrijeme vježbanja kada vježbamo na prazan želudac. Rezultati najčešće pokazuju da ta praksa sagorijeva 20 do 30 posto više masti.

Međutim, ne smijete tijelu napraviti šok, već prelaz mora biti lagan i blag. Trening bez hrane na početku će biti puno teži za odraditi, a preporučuju se lagane aktivnosti poput brzog hodanja, plivanja ili džogiranja.

Kada vam se tijelo navikne, primijetićete veliku razliku u brzini kojom gubite kilažu. Međutim, za teže vježbe koje uključuju i dizanje teških predmeta, ipak je potrebno unijeti ugljene hidrate prije vježbanja. ​

Izvor:   www.zivotistil.rtl.hr

Related posts

6 aktivnosti prije spavanja koje mogu da vam pomognu da smršate

admin

Zašto je važno baviti se sportom svakog dana?

admin

Biljka koja donosi zdravlje: Četiri veoma česta problema koja đumbir može da otkloni!

admin

Leave a Comment