ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Medicina
  • Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?
Izdvojeno Medicina

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

Iako sadrže holesterol, jaja bi mogla da budu značajno oružje u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti – ovo je zaključak nedavne studije kineskih i britanskih naučnika koji su ispitivali povezanost između konzumiranja jaja i kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Naime, jaja sadrže proteine visokog kvaliteta, bioaktivna jedinjenja kao što su fosfolipidi i karotenoidi, vitamine B-kompleksa, vitamin E, kao i brojne minerale (selen, fosfor, cink, gvožđe, kalcijum). U studiji se pokazalo da ljudi koji u prosjeku pojedu jedno jaje dnevno, imaju manji rizik od infarkta za 26% i smanjeni rizik od smrti usled kardiovaskularne bolesti za 18%.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je preko 400.000 ljudi koji nisu imali karcinom, kardiovaskularna oboljenja niti dijabetes. Njihovo zdravlje je potom praćeno u proseku 8, 9 godina tokom kojih je došlo do 83.977 slučajeva kardiovaskularnih bolesti i 5.103 kardiovaskularna događaja. Takođe je dokumentovano 9.985 smrtnih slučajeva.

Na početku studije 13,1% učesnika je izjavilo da jaja jede skoro svaki dan (u prosjeku 0,76 jaja po danu), a 9,1% je reklo da vrlo rijetko jede jaja (oko 0,29 jaja po danu). Kao što smo pomenuli, pokazalo se da ljudi koji skoro svakog dana jedu jaja imaju sveukupno manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na ljude koji skoro da ne jedu jaja. Ova navika smanjuje rizik od hemoragijskog moždanog udara za 26% i rizik od smrti usled ovog kardiovaskularnog događaja za 28%, dok umanjuje i rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 18%.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

U koje doba dana možete jesti kaloričnu hranu, a da se ne ugojite?

admin

Joga poza za opuštanje: Odmorite na brz i jednostavan način uz balasanu

admin

Moždana stimulacija kao terapija u Parkinsonovoj bolesti

admin

Leave a Comment