ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Izvodite li vježbe automatski: Šta je mišićna memorija, a šta senzomotorička amnezija?
Fitness savjeti Izdvojeno Medicina

Izvodite li vježbe automatski: Šta je mišićna memorija, a šta senzomotorička amnezija?

Mišićna memorija je pojam koji je mnogima poznat. Najviše se povezuje s povratkom u formu nakon perioda neaktivnosti, a odnosi se na memoriju u kojoj je sačuvan pokret koji je osoba nekada izvodila. Osim povratka u formu, mišićna memorija se povezuje i sa oporavkom od povreda:  postojanje ove memorije ubrzava oporavak jer je pokret poznat od ranije.

Šta je mišićna memorija?

Naime, učestalim ponavljanjem neke vježbe, mišići, odnosno mozak koji upravlja njima, pamti taj pokret i lakše ga i uspješnije ponavlja nakon dužeg pauziranja. Tačnije, mozak aktivira receptore u mišićima i tetivama koji zajedno šalju povratne informacije centralnom nervnom sistemu.

Na taj način mozak zna u kojoj se situaciji nalazi vaše tijelo i koji mišić treba idući pokrenuti da bi se napravila neka radnja. Mozak stvara puteve preko vašeg centralnog nervnog sistema i pokreti postaju automatizovanii.

Prema nekim studijama, za obnavljanje pojedinog pokreta u mišićnu memoriju potrebno je oko 10.000 ponavljanja, stoga, lako je zaključiti da mišićna memorija ne nastaje ni brzo ni jednostavno, ali je kada se stvori snažna pomoć nakon perioda pauze ili povrede.

Kod ponavljanja istog pokreta, neuroni koji su uključeni u pokret razvijaju snažnije veze. Postojeće sinapse se uspješnije aktiviraju, a i lakše se stvaraju nove. Time pokret postaje uspješniji i sigurniji.

Dakle, uprkos nazivu, mišić sam nema memoriju već je zapamćena u centralnom nervnom sistemu, a njegova je težnja da bude što uspješniji jer brze reakcije olakšavaju opstanak u kritičnim situacijama. Kada se neka kretnja ponavlja, središnji nervni sistem ih počinje odrađivati automatski, a mišićni obrazac postaje poznat pa se kontrola tog pokreta počinje aktivirati iz drugog dijela mozga, a ne iz onog u kojem se aktiviraju manje poznate aktivnosti.

Iz navedenog je jasno i koliko je opasno naučiti i nepravilno izvoditi neke pokrete koji će takvi, pogrešni, ući u mišićnu memoriju, a onda dugoročno biti uzrok mnogi povreda i hroničnih bolesti.

U ovom kontekstu Thomas Hanna je osmislio pojam senzomotoričke amnezije.

Šta je senzomotorička amnezija?

Senzomotorička amnezija je gubitak osjećaja i motoričke kontrole koji se događaju s naučenim mišićnim obrascima. Kako osoba uči pokret ili položaj tijela, ne samo da kontrola pokreta ili pozicije postaju automatizovani i nesvjesni, već se i gubi osjećaj pokreta ili položaja.

Čovjekov proprioceptivni i vestibularni sistem (sistem koji pomaže čovjeku održati ravnotežu) postepeno se prilagođavaju te čovjek postaje nesvjestan da se mišićni obrazac uopšte događa.

Primjera radi, ako sjedite pogrbljeno za računarom iz dana u dan, naš središnji nervni sistem uči se da nas održava u toj pogrbljenoj poziciji održavanjem određenih mišićnih kontrakcija koje su za taj položaj potrebne, a naš proprioceptivni i vestibularni sistem omogućavaju da se u toj neprirodnoj poziciji osjećate sve prirodnije. Taj pogrbljeni položaj počinje biti normalan i ugodan, a pokušaj povrata u pravilniju ravniju poziciju postaje otežan i najčešće, bolan te ta pozicija postaje neugodna. Obično, ovo su nesvjesne adaptacije do onoga trenutka dok ne postanu izvor bolnih stanja.

Kako se ispravlja senzomotorička amnezija?

Posvećeno i visokofokusirano ispravljanje pokreta koji su nepravilno naučeni je jedino ispravno i moguće popravljanje senzomotoričke amnezije. Precizan pokret bez imalo „varanja“ ili izmicanja u neku vrstu kompenzacije pokreta je rješenje kojim će se spriječiti daljnje otežano, pogrešno i automatizovano izvođenje vježbi.

Nakon što je pogrešan pokret ispravljen, on je ponovo integrisan u naučene obrasce kretanja, a kao takva memorija mišića poboljšaće izvođenje i smanjiti rizik od povrede  ili razvoja bolnog stanja.

Izvor: www.fitness.com.hr

Related posts

Greške koje svi pravimo za doručak: Namirnice koje i nisu tako ZDRAVE kao što smo mislili!

admin

Kako da masažom stopala riješite bol u leđima

admin

Šta je miopija (kratkovidost)?

admin

Leave a Comment