ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Šta je infektivna mononukleoza?

Infektivna mononukleoza je akutna infektivna bolest uzrokovana Epstein-Barrovim virusom (EBV). Bolest je veoma rasprostranjena, a rezervoar infekcije je čovjek kao bolesnik ili nosilac virusa. Od ove infektivne mononukleoze oboljevaju uglavnom mladi, i najčešće bolest pogađa školsku djecu i omladinu uzrasta od 15 do 25 godina. Prenošenje virusa infektivne mononukleoze  se ostvaruje vazdušno-kapljičnim putem. Pošto je virus slabo otporan  u spoljašnjoj sredini, najčešće je potreban direktan i blizak  kontakt za prenos virusa, pa je infektivna mononukleoza poznata i pod nazivom “bolest poljupca”. Može se prenijeti i upotrebom zajedničkih čaša i flaša, kijanjem i kašljanjem. Poslije akutne faze bolesti, virus se izlučuje pljuvačkom oko 18 mjeseci, a periodično se kasnije takođe može izlučivati pljuvačkom.

Kada dospije do sluzokože respiratornog trakta virus se krvnim putem širi do  limfnih čvorova, slezine i jetre. U krvi,  kao reakcija na prisustvo virusa dolazi do pojave specifičnih  ćelija (tzv. virocita) i specifičnih antitijela kao posljedice imunog odgovora na prisustvo virusa. Nalaz ovih antitijela značajan je za  dijagnozu oboljenja.

Posle inkubacije (vrijeme od ulaska virusa u organizam do pojave simptoma) od 4-6 nedelja bolest uglavnom počinje naglo, sa povišenom temperaturom, gušoboljom i otokom limfnih čvorova na vratu. Gotovo uvijek su prisutni i manje specifični simptomi, kao što su glavobolja, bol u mišićima, malaksalost, umor i gubitak apetita. Povišena temperatura (38-40 Cº) traje i do 15 dana, limfni čvorovi su uvećani, bolni i jasno ograničeni. Prisutno je i generalizovano uvećanje limfnih čvorova. Uvećana slezina se javlja skoro kod većine bolesnika, a uvećana jetra kod oko četvrtine pacijenata. Slezina i jetra se brzo uvećavaju, a sporo vraćaju na normalnu veličinu. Kod određenog broja pacijenata, posebno školske djece svi navedeni simptomi mogu i izostati, i bolest prolazi neopaženo. Infektivna mononukleoza kod većine pacijenata ima povoljan tok bolesti, sa potpunim oporavkom, pa su komplikacije  rijetke. Rijetko se javlja ruptura (pucanje) slezine, upala pluća, meningitis, encefalitis i smanjen broj krvnih pločica (trombocitopenija)

SIMPTOMI

  • Povišena temperatura
  • Otok limfnih žlijezda
  • Gušobolja
  • Malaksalost
  • Bolovi u mišićima
  • Brže zamaranje

DIJAGNOZA

  • Anamneza i klinički pregled pacijenta
  • Hematološke, biohemijske i mikrobiološke analize krvi (povećani limfociti u krvi, često povišeni enzimi jetre, prisutna antitijela prema virusu)
  • Ultrazvuk jetre i slezine

TERAPIJA

Ne postoji specifična antivirusna terapija infektivne mononukleoze već je terapija uglavnom simptomatska. Preporučuje se mirovanje pacijenta, izbjegavanje jako masne hrane,  uzimanje dosta tečnosti pogotovo ako je povišena temperatura.   Za povišenu temperaturu se daju različiti antipiretici (paracetamol, nesteroidni antiinflamatorni lekovi). Antibiotici se primjenjuju tek kod opravdane sumnje da se radi bakterijskoj superinfekciji. Ponekad, kada naslage u ždrelu i krajnicima otežavaju disanje, mogu se nekoliko dana primjeniti i kortikosteroidi koji smanjuju otok i olakšavaju disanje.

Izvor: www.belmedic.rs

Related posts

Hrana koja vas provjereno čini srećnijim

admin

Koje namirnice se efikasno bore protiv kancera?

admin

Ojačajte imunitet: Izborite se sa virusima i bakterijama pomoću ovih prirodnih antibiotika!

admin

Leave a Comment