ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Imunološki sistem – kako funkcioniše?

Imunološki sistem u tijelu služi za odbranu od vanjskih agresora (virusa, bakterija, gljivica i ostalih parazita), kao i od unutrašnjih kao što su tumori. Tijelo u sebi ima razvijen složen i dobro ustrojen sistem odbrane koji se sastoji iz tri linije odbrane:

  1. Koža kao vanjski i najveći organ – štiti nas od spoljašnjih faktora (temperature, sunca, prašine i napada mikroorganizama).
  2. Tzv. vatrena linija – ona se aktivira kada se u organizmu već nađu strana tijela (antigeni). Podizanjem temperature, koju kontroliše hipotalamus, organizam se pokušava riješiti agresora.
  3. Imunološki sistem – koji se aktivira kada je antigen (strano tijelo) ušao u naše tijelo.

Imunološki sistem djeluje na bazi tri principa:

  1. Razlikovanje tuđeg od svojeg
  2. Razlikovanje zaraznog od nezaraznog
  3. Razlikovanje opasnog od neopasnog

Postoji izuzetak u odbrani kada tijelo aktivira imunološki sistem iako su u organizam prodrle strane bezopasne čestice (npr. polen). Takav primjer su recimo alergije. Ove bolesti su poznate i kao autoimune bolesti gdje tijelo napada samo sebe. Postoji cijeli niz autoimunih bolesti a neke od njih su multipla skleroza, bolesti štitne žlijezde, reumatoidni artritis, kolagenoza. U prirodi nalazimo savršen sistem odbrane od svih vrsta bolesti, a to su biljke. Biljke su našle same odgovore na sve bolesti, zato najnovija medicinska istraživanja posežu za spojevima iz biljaka. U svijetu danas instituti više nego ikad rade na proučavanju ljekovitog bilja. U Njemačkoj liječenje ljekovitim biljem doseže nivo od 38%.

Izvor: www.zdravljeizprirode.hr

Related posts

Nakon napornog treninga, posegnite za čokoladnim mlijekom

admin

10 minuta dnevno za vitko i zategnuto tijelo

admin

Slušate često o VITILIGU: Evo kako nastaje i kako se liječi bolest koja sve više uzima maha

admin

Leave a Comment