ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Imate li zdrav odnos sa hranom?

Koja je prva asocijacija koja vam pada na pamet kad čujete riječ – dijeta? Mnogi će u odgovoru na ovo pitanje navesti restrikcije, gladovanje, uskraćivanje i sl. Nijedna od ovih asocijacija nije niti ugodna, niti nešto što bismo  željeli, zar ne?

Razlog tome jeste što je većina dijeta utemeljena na nekoj vrsti straha, smatraju psiholozi. Strah od masnoće, strah od kalorija, strah od ugljenih hidrata, a u posljednje vrijeme i strahovi od šećera, namirnica s visokim glikemijskim indeksom, zaslađivača, pogrešnih odmjera nutrijenata, miješanja ugljenih hidrata i masti, preskakanja doručka i slično, neki su od strahova na kojima počivaju mnoge dijete i različiti režimi ishrane. Lista je zapravo beskonačna i zavisna od mnogih faktora, od naučnih do onih trendovskih.

Ako se svim navedenim dijetama i pravilima koja pojedine dijete nalažu dodaju i sportski ciljevi pojedinaca, poput poboljšanja sportskih performansi, izgradnje mišićne mase, topljenja masnog tkiva, povećanja snage itd. jasno je da postoje predrasude da razmišljanje o ishrani postaje ogroman košmar informacija poduprtih strahovima od neuspjeha.

Prvo što bismo savjetovali da prihvatite je činjenica da ni jedan rezultat neće doći preko noći. Ni za nedelju dana. Ni za 2 dana. Dakle, za ostvarenje rezultata koje želite potrebno je vrijeme, predanost i strpljenje. A za to vrijeme, hranu doživljavajte kao saradnika na putu prema ostvarenju svojih ciljeva.

Hrana je vaš prijatelj i oruđe kojim postižete više ciljeva: održavate zdravlje, gradite tijelo kakvo želite i omogućavate postizanje željenih rezultata u sportskom aspektu.

Ishranu prestanite doživljavati kao niz pravila koja morate slijepo slijediti jer upravo iz takvog stava proizilaze i strahovi. Ishrana su smjernice koje vam pomažu da ostvarite svoje ciljeve, dugoročno i za cijeli život.

Smjernice kojih je najvažnije držati su sljedeće:

Jedite raznoliko i pokušajte jesti što više namirnica poznatog porijekla

Kako se to slikovito kaže: “Jedite sve što je izraslo iz zemlje ili je na zemlji živjelo”, a podrazumijeva sve voće, povrće i proizvode životinjskog porijekla. Ako još imate mogućnost da nabavite te namirnice od poznatih proizvođača ili uzgajivača, tada je sigurno da ste dobro odabrali.

Dakle, birajte namirnice u njihovom izvornom obliku, a ne prerađevine bilo koje vrste koje su prošle različite vrste obrade i kojima su dodati mnogi drugi sastojci (konzervansi, hemikalije i sl.), a koji utiču na kvalitet namirnice i ugrožavaju vaše zdravlje.

Jedite skladno vašoj energetskoj potrošnji

Već i vrapci na grani znaju da ne debljaju pojedine namirnice, već količina hrane koju unesemo, a koja je energetski veća od energetske potrošnje. Dakle, kad razmišljate i planirate obroke imajte na umu koliko se krećete i kolike su vam energetske potrebe. Naime, debljanje je rezultat kalorijskog suficita.

No, to ne znači da je mudro napraviti drastičan kalorijski deficit kako biste skinuli koji kilogram viška. Istina, time ćete sigurno izgubiti koji kilogram, ali ćete ugroziti zdravlje, oslabiti imunitet i sigurno – zbog poznatog yo-yo efekta, vratiti izgubljene kilograme, uz dodatak još kojeg.

Izbjegavajte namirnice koje vam čine loše

Nemojte se slijepo držati onoga što piše na papiru nego naučite osluškivati vaše tijelo koje daje uvijek tačne signale. Ako od neke namirnice imate poteškoće, osip, nadutost, mučninu ili bilo šta slično, jednostavno je izbacite iz ishrane. Svaki organizam je poput unikatnog mehanizma i namirnice koje mu ne odgovaraju treba izbjegavati.

Naučite da slušate svoje tijelo

Zaista slušati, ne umišljati nešto što želite čuti. Primjera radi, ako ste na režimu ishrane s niskim udjelom ugljenih hidrata i nakon napornog treninga zaista želite pojesti nešto slatko, onda to i učinite. Ali budite sigurni da tijelu nije potrebno 300 g čokolade, to je potrebno samo vašoj glavi i zadovoljenju ranijih nezdravih navika.

Takođe, vaše tijelo će vam dati jasan znak kad mu je potrebna hrana. Unosom redovnih manjih obroka izbjegavate osjećaj gladi i, uz njega povezano, prejedanje bez kontrole. Mnogi će nutricionisti potvrditi da je najbolja ona dijeta na kojoj nikada niste gladni, što znači da su obroci tako raspoređeni da tijelo uvijek ima hrane za energiju te da je hrana često dostupna pa je ovaj neugodan osjećaj gladi izbjegnut.

Izbjegavajte stres

Jedan od najvećih neprijatelja vaše forme je emocionalno prejedanje koje je uzrokovano nekim negativnim emocijama ili stresom. Pokušajte osvijestiti trenutke u kojima jedete zbog nezadovoljstva ili stresa, a ne iz stvarne potrebe za hranom. Pokušate pronaći način da umanjite osjećaj stresa, ako ga ne možete izbjeći, a jedan od izvrsnih načina je tjelesna aktivnost.

Vježbanje, meditacija ili druženje s prijateljima su odličan izduvni ventil kojim ćete učiniti dobro za svoje fizičko i emocionalno zdravlje i izbjeći unos nepotrebne hrane.

Hrana je vaše gorivo, prije svega

Hrana je izvor energije za dnevne aktivnosti, bez obzira jeste li profesionalni sportista ili imate sjedilački način života. Hrana je gorivo koje istovremeno može biti uzrok bolesti, ali i ozdravljenja. Hranom stvaramo preduslove za ostvarenje svojih sportskih i estetskih ciljeva. Dakle, prije svega imajte to na umu kod odabira namirnica. Tek potom, kad ste osmislili jelovnik koji će zadovoljiti te najvažnije kriterijume, u njega ubacite nešto hrane koja će isključivo poslužiti vašem zadovoljstvu.

Dakle, jasno je da ne postoji dijeta, režim ili plan ishrane koji bi zadovoljio potrebe svakoga. Svaka osoba je zasebna jedinka sa svojim tjelesnim karakteristikama i različitim ciljevima.

Navedene smjernice su opšta uputstva kojima se podstiče da se hrana doživljava kao vlastiti energetski izvor čijim se pravilnim unošenjem pomaže osiguravanje zdravlja i ostvarivanje svojih ciljeva. Stoga, ukoliko znate na koji način i kojim namirnicama možete postići ono što ste sebi postavili kao cilj, tada nema straha ni od dijete ni od nekog “pravila” ili trenda već dijeta postaje ono što u engleskom jeziku i znači u svojem širem značenju – način ishrane.

Izvor: www.fitness.com.hr

Related posts

Sve što bi trebalo da znate o proizvodima na bazi ružine vodice

admin

Koliko je “visok holesterol” zaista opasan?

admin

Šta je infektivna mononukleoza?

admin

Leave a Comment