ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno Zdrava ishrana

Hrana koju treba izbjegavati: 8 neprijatelja ravnog stomaka

Želite da novu sezonu dočekate fit i slim? Pogotovo sa ravnim, zategnutim stomakom? Onda vam preporučujemo da ovih 8 “neprijatelja“ držite na sigurnoj daljini. I naravno, bez intenzivnog vježbanja, ovaj režim ishrane neće imati nimalo dejstva…

Zaslađivači

Poznata zamjena za šećer je po hemijskom sastavu alkohol, ali je izvedena iz molekula šećera. U zaslađivače spadaju sorbitol, manitol i drugi, koje često možete da nađete u mnogim kolačima, posebno mafinima. Kako vaš digestivni trakt ne može da ih apsorbuje oni nisu vaš najbolji prijatelj i mogu da izazovu gasove, nadutost i dijareju.

Gazirana pića

Koka kola i slična pića mogu napuniti vaš stomak vazduhom pa ćete se osjećati naduveno. Umjesto gaziranih pića, pijte vodu ili pića bez kalorije koja su bogata antioksidansima.

Sirova hrana

Određena sirova hrana može da bude prilično teška za varenje što može da dovede do nadimanja u stomaku. Tri kuvane šargarepe imaju jednaku dozu hranljivih sastojaka kao tri sirove, ali se daleko bolje i brže vare. Savjet je da konzumirate kuvanu hranu ili male doze sirove hrane.

Ljuta hrana

Hrana začinjena biberom, čilijem, lukom, senfom, renom i karanfilom može da stimuliše oslobađanje kiselina u stomaku, što dovodi često do iritacije.

Pretjeran unos ugljenih hidrata

Bijelo brašno, banane i pasta koja je puna glikogena nisu najbolji prijatelji vašeg stomaka jer jedan gram glikogena taloži 3 grama vode! Pa ukoliko sjutra ne trčite maraton nema potreba da toliko konzumirate ugljene hidrate. Umjereno.

Žvake

Možda su dobre za dah, ali zar ne znate da žvake mogu da izazovu povraćanje? Kada žvaćete vi gutate vazduh, a taj vazduh se “guši“ u digestivnom traktu što može da dovede do povraćanja.

Pržena hrana

Obožavate pomfrit, a i krofne? E pa krajnje je vrijeme došlo da se pozdravite sa njima. Sva pržena hrana se teže vari i izaziva da se osećate tromo, naduto. Vrijeme je da se suočite sa istinom: pržena hrana je killer hrana!

Namirnice koje izazivaju gasove

Neke namirnice prosto izazivaju više gasova od drugih i iritiraju vaš digestivni trakt. Među njima su paprike, kupus, luk, brokoli, karfiol i citrusno voće.

Izvor: www.elle.rs

Related posts

6 svakodnevnih aktivnosti koje vam mogu pomoći u mršanju, krenite odmah!

admin

5 ljetnjih zamki kojima je teško odoljeti

admin

Britanski stručnjaci upozoravaju: Voćni jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

admin

Leave a Comment