ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Hot yoga – vježbajte na 37 stepeni i otopite višak kilograma

Hot yoga je intenzivna vrsta yoge koja se sastoji od vježbi snage, fleksibilnosti, izdržljivosti i ravnoteže u trajanju od 75 minuta, a praktikuje se u zagrijanoj prostoriji na 37 stepeni i 50 odsto vlažnosti vazduha.

Ako vam je cilj potrošiti suvišne kalorije, očistiti tijelo od štetnih materija, smanjiti mogućnost prehlada i osjećati se puni energije – Hot yoga je idealna za vas.

Namijenjena je svima, od potpunih početnika do naprednih vježbača i profesionalnih sportista, koji često biraju Hot yogu kako bi pospješili svoje sportske rezultate.

Svaki polaznik koji vježba u okviru vlastitih mogućnosti, te nezavisno izvodi ili početnu ili naprednu verziju asane (položaja), osjetiće niz dobrobiti ako je izvede pravilno.

Iako se na Hot yoga časovima najčešće izvodi Hatha yoga stil – klasični, sporiji stil koji naglašava pravilno izvođenje asana, usklađeno disanje, gipkost i izdržljivost, Hot yoga može biti svaka vrsta yoge koja se izvodi u zagrijanoj prostoriji kako bi se kroz položaje povećala individualna fleksibilnost.

Najpoznatiju Hot yogu na svijetu – Bikram yogu, osmislio je davne 1974. godine Bikram Choudhury na Bikram koledžu u Los Anđelesu, a posebnost te vrste yoge je što se praktikuje u zagrijanoj prostoriji na 40 stepeni uz vlažnost vazduha od 70 odsto. Takvi uslovi dodatno pomažu u zagrijavanju i istezanju mišića, ligamenata i tetiva, a znojenje izazvano toplinom podstiče detoksikaciju.

Vježbači u 90 minuta izvedu 2 pranayame (vježbe disanja) i uvijek isti slijed od 26 asana u dvije serije – u prvoj seriji se svaki položaj zadržava 60 sekundi, a u drugoj seriji 30 sekundi. Postoji i napredna serija od 84 položaja koju podučava Bikram Choudhury.

Suprotno od ostalih stilova yoge, Bikram yoga se praktikuje ispred ogledala, čime naglašava tjelesni aspekt.

Možete li se povrijediti vježbanjem Hot yoge?

Kao i u svakoj vrsti treninga, povrede su moguće ako se ne sprovode pod nadzorom sertifikovanog yoga instruktora i ako se svakom vježbaču ne pristupi individualno, usmjeravajući ga na izvođenje asana u skladu s njegovim trenutnim sposobnostima. Vježbači često misle kako ih instruktor potcjenjuje ako im na prvom času zada lakšu varijantu vježbe.

No, kao i kod svakog učenja, uvijek krećemo od jednostavnijih prema složenijim pokretima. Praktikovanjem početnih položaja, te postepenim prelaskom na naprednije, pod uslovom da osluškujete trenutno stanje svog tijela – raspoloženje, količinu umora, neispavanosti, donijeće vam niz dobrobiti bez rizika od povreda.

Prednosti Hot yoga časova:

  • na jednom času možete potrošiti od 500 do 1000 kcal, zavisno od vlastitog angažmana
  • praktikovanje yoge u zagrijanoj prostoriji podstiče sagorijevanje masti i čišćenje tijela od štetnih materija
  • znojenje pomaže u hlađenju i čišćenju tijela od toksina (npr. pesticida nakupljenih hranom)
  • dolazi do uspješnijeg razvoja fleksibilnosti: kada su mišići zagrijani, mogućnost dubljeg istezanja je veća
  • vlažnost vazduha od 60-70% pomaže u optimalnoj funkciji pluća, spriječava probleme disajnih puteva, te smanjuje mogućnost prehlada, gripa i virusa
  • nakon časa se stvara osjećaj poletnost i energičnosti, što pomaže u smanjenju stresa
  • pomaže u boljoj fokusiranosti – zbog otežanog disanja u toploj prostoriji, primorani ste koncentrisati se na kvalitetan obrazac daha

Nedostaci Hot yoge:

  • dovodi do dehidratacije, posebno ako ne unesete dovoljno vode prije časa
  • vrućina može izazvati malaksalost, pa se tada treba fokusirati na pravilan obrazac daha ili privremeno napustiti prostoriju
  • moguće je povrijediti se prilikom pretjeranog istezanja, jer se zbog vrućine stvara privid da ste fleksibilniji od vaših vlastitih mogućnosti

Ko treba izbjegavati Hot yogu

Iako postoje brojne gore navedene dobrobiti Hot yoge, izbjegavajte ovu vrstu treninga ako ste trudni, imate problema sa srcem, hipertenzijom ili uopšte ne podnosite velike vrućine. Prije praktikovanja prvog Hot yoga časa, provjerite opšte zdravstveno stanje i posavjetujte se s ljekarom.

I na kraju, želite li isprobati drugačiju vrstu treninga koja vam pomaže u regulisanju tjelesne težine, detoksikaciji i podizanju energije, svakako isprobajte Hot yogu.

Izvor: www.fitness.com.hr

Related posts

Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme…)

admin

Pet načina da ubrzate metabolizam od ranog jutra

admin

Poboljšajte liniju – promijenite fitness rutinu

admin

Leave a Comment