ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost: Šta se događa u tijelu kada smo uznemireni?
Izdvojeno Medicina

Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost: Šta se događa u tijelu kada smo uznemireni?

Koje promjene se dešavaju u organizmu usljed anksioznosti – fizički simptomi koji ukazuju na loše emotivno stanje!

Anksioznost se uglavnom povezuje sa mentalnim zdravljem, ali ovo emotivno stanje može uticati i na zdravlje organizma i uzrokovati da se ispolje određeni fizički simptomi, piše Lovesensa.

Anksiozni poremećaj podrazumijeva konstantnu zabrinutost, nervozu i strah, a takva osjećanja spriječavaju da slobodno obavljamo svakodnevne aktivnosti. Svi ljudi su podložni ansksioznim stanjima u trenucima većih problema, velikih odluka ili kada ih negativno iznenadi neka situacija, ali konstantna anksioznost predstavlja poremećaj koji je neophodno liječiti kod stručnog lica.

Fizički simptomi koji ukazuju na anksioznost su: ubrzano kucanje srca, brzo disanje ili hiperventilacija, znojenje, umor, malaksalost, vrtoglavica, otežana koncentracija, nesanica, problemi sa varenjem, osjećate se previše hladno ili previše toplo, bol u grudima, mučnina, drhtanje ruku.

Stručnjaci smatraju da se anksioznost razvija u dijelu mozga koji se naziva amigdala, odnosno dio mozga koja reaguje na emocije. Kada osoba postaje anksiozna ili uznemirena, mozak počinje da šalje signale ostalim djelovima tijela, a organizam počinje tada da se brani i u tijelu nastaje neravnoteža. Promjene u organizmu se naročito javljaju zbog lučenja hormona stresa – kortizola i adrenalina.

Anksiozni poremećaj može da utiče na disanje, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem, imunitet, sistem organa za varenje i urinarni trakt.

Napomena: Ukoliko osjećate bilo kakve simptome koji ukazuju na anksioznost, potražite pomoć stručnog lica.

Izvor: www.lovesensa.rs

Related posts

Recept od samo 4 sastojka za sok koji snižava krvni pritisak

admin

Nijesu sve kalorije iste

admin

Recept: Niskokalorična pizza a la Margarita

admin

Leave a Comment