ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Evo zašto maslac od kikirikija treba da bude na vašoj listi omiljenih namirnica
Izdvojeno Zdrava ishrana

Evo zašto maslac od kikirikija treba da bude na vašoj listi omiljenih namirnica

Koja bi bila vaša omiljena zdrava namirnica? Možda maslac od kikirikija? Zdrav i ukusan, omiljen je namaz svih generacija.

Maslac od kikirikija je prepun nutrijenata koji čuvaju zdravlje, pa se tako u njemu nalaze vitamin E, magnezijum, gvožđe i vitamin B6, a istraživanja pokazuju kako osobe koje redovno konzumiraju orašaste plodove i maslac od kikirikija imaju puno manje šanse od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Kikiriki takođe sadrži vlakna, izuzetno korisna za nesmetano funkcionisanje crijeva i probave. Ukoliko želite smanjiti vlastiti rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovnu ishranu.

Kalcijum i vitamin D skriveni u kikirikiju doprinose zdravlju kostiju i zuba. Na taj se način dugoročno spriječava rizik od osteoporoze tokom kasnijih godina života. No, ako vam maslac od kikirikija nije ukusan, razmislite malo o njegovim dobrobitima za zdravlje.

Smanjuje apetit i podstiče mršanje

Ko jede kikiriki i maslac od kikirikija može se pohvaliti vitkijom linijom iako nije dijetalna namirnica. Radi se o kombinaciji proteina i vlakana koji će smanjiti osjećaj gladi. Rezultati studije objavljene u British Journal of Nutrition navodi kako su osobe koje ujutro jedu maslac od kikirikija primijetile da nisu bile gladne i do 12 sati nakon doručka.

Jača memoriju

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

Štiti srce

Kikiriki je bogat nezasićenim mastima, koje utiču na snižavanje nivoa lošeg holesterola.

Smatra se da žene koje jedu najmanje pet kašika ove namirnice nedeljno imaju 44 posto manje šanse da će doživjeti srčana oboljenja.

Za divnu kosu i kožu

Kikiriki sadrži biotin, B vitamin koji vašu kosu čini tako lijepom i gustom. Spomenimo i vitamin E koji hrani kožu te je brani od štetnih UV zraka.

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr

Related posts

Fitness savjeti: Dišite pravilno dok vježbate

admin

5 fitness aplikacija koje će vas natjerati da vježbate ujutru

admin

Fitness savjeti za početnike

admin

Leave a Comment