ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Evo zašto je boks jedan od najboljih načina za gubitak kilograma
Fitness savjeti Izdvojeno

Evo zašto je boks jedan od najboljih načina za gubitak kilograma

Iako boks većina smatra grubim sportom, to je zapravo zabavan i dobar način vježbanja koji će vam brzo otopiti masne naslage.

Vježba može biti zabavan, izazovan i efektivan način za gubitak kilograma. Sve to objedinjeno je upravo u boksu, stoga nije veliko iznenađenje kako su baš taj sport izabrali supermodeli poput Gigi Hadid i Adriane Lime.

”U boksu nema mjesta za velike, naduvane mišiće i višak masnoća. Boks je popularan jer je to sport koji zaista zahtijeva potpuni sistem izdržljivosti”, rekao je trener Milan Costich. Naime, kada se odlučite trenirati boks, rezultati se zbilja brzo vide jer radi cijelo tijelo.

Trening započinjete laganim kardiom kako biste pripremili tijelo, a istovremeno održavate brze otkucaje srca i protok krvi. Prema Costichu, to vam pomaže sagorjeti više kalorija i postignete zategnuto tijelo brže od tradicionalnih treninga. Uz to, boks ima sličan učinak kao i  intervalni kružni trening uz pomoć kojeg brzo steknete kondiciju i snagu. U 45-minutnom treningu možete potrošiti između 600 i 1.000 kalorija, piše Pop Sugar.

Mnogi pretpostavljaju kako se u boksu sve fokusira na gornji dio tijela i snagu ruku, ali je to zapravo vježba za cijelo tijelo. Pri okretanju za udarce u vreću abdominalni mišići se takođe aktiviraju. I naravno, ostajete agilni dok se okrećete oko nje.

Ako se pitate koliko često treba trenirati kako biste vidjele rezultate, Costich preporučuje dolazak najmanje tri puta nedjeljno. Prema njegovim riječima, ljudi obično počinju da vide fizičke rezultate unutar prvih četiri do šest nedjelja dosljednog treninga. Ali ako odlazak u teretanu nije za vas, dobra vijest je da boks možete vježbati i kod kuće koristeći način vježbanja naziva Shadowboxing. Konkretnije, zamišljate da imate protivnika ispred vas. To je fantastičan način da izazovete vaš um, poboljšate svoju tehniku ​​i usput radite kardio vježbe.

Još jedan element koji je jednostavan za napraviti kod kuće je preskakanje užeta. Costich preporučuje da isprobate ovu jednostavnu rutinu za početak, a za to vam treba svega 30 minuta. Seriju vježbi ponovite tri puta. Tri minute preskačete uže, zatim tri minute praktikujete shadowbox i radite vježbe za core, odnosno trbušne mišiće još tri minuta.

Nove vještine koje naučite u boksu mogu biti efektivan način da ostanete motivisani jer u tom sportu uvijek možete naučiti neku novu tehniku, a ako još uz to i uživate u boksu, onda će vam ta fizička aktivnost jednostavno postati stil života.

Izvor:  www.net.hr

Related posts

Šta je gavezova mast i za šta se koristi?

admin

Tjesteninu uz ova 3 trika možete da pretvorite u dijetalnu: Nutricionista otkriva i kako

admin

Da li je moguće ojačati i obnoviti zubnu gleđ

admin

Leave a Comment