ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Evo zašto bi trudnice trebalo da ograniče unos kofeina u trudnoći
Izdvojeno Medicina

Evo zašto bi trudnice trebalo da ograniče unos kofeina u trudnoći

Trudnice koje piju mnogo kafe i drugih kofeinskih napitaka imaju veće izglede imati gojaznu djecu od majki koje ograničavaju unos kofeina tokom trudnoće, pokazalo je norveško istraživanje.

Stručnjaci su proučili podatke o unosu kofeina za gotovo 51.000 trudnica i podatke o dobitku na težini beba do prve godine, te potom sve do osme godine života.

U poređenju sa ženama koje su unosile manje od 50 miligrama kofeina dnevno, što odgovara količini manjoj od pola šoljice dnevno, tokom trudnoće one koje su unosile između 50 i 199 miligrama dnevno imale su 15 posto veće šanse imati bebu s prekomjernom težinom do prve godine života, utvrdilo je istraživanje. S porastom unosa kofeina rasla je i težina djeteta.

Uz visoki unos od 200 do 299 miligrama kofeina dnevno tokom trudnoće bebe su imale 22 posto veće šanse da imaju prekomjernu težinu, a uz vrlo visok unos kofeina veći od 300 miligrama kofeina dnevno bebe su imale 45 posto veće šanse za prekomjernu težinu.

“Visoki unos kofeina tokom trudnoće bio je povezan s prekomjernim rastom bebe i gojaznosti kasnije u djetinjstvu”, kazala je autorka studije Eleni Papadopoulou iz norveškog instituta za javno zdravstvo.

“Rezultati podupiru sadašnje preporuke za ograničavanje unosa kofeina tokom trudnoće na manje od 200 miligrama kofeina dnevno”, kazala je Papadopoulou.

Zbog toga što je studija otkrila rizik prekomjerne težine beba i kod majki koje su konzumirale manje kofeina od toga umnožavaju se dokazi na temelju kojih bi trudnice mogle razmisliti o potpunom izbjegavanju kafe i gaziranih napitaka koja sadrže kofein”, dodaje Papadopoulou.

“Važno je da trudnice budu svjesne da kafa nije jedini izvor kofeina nego da i gazirana pića takođe mogu znatno povećati unos kofeina”, kaže Papadopoulou.

Nijedno istraživanje ne može definitivno dokazati koji je nivo kofeina siguran u trudnoći zbog toga što stručnjaci neće zbog etičkih razloga sprovoditi testiranja na trudnicama zbog potencijalne štete kako njima tako i bebama.

Kofein brzo prolazi kroz posteljicu i povezuje se s povećanim rizikom pobačaja ili poremećaja razvoja fetusa, pokazala su ranija istraživanja.

Neke studije na životinjama takođe sugerišu da izloženost kofeinu u materici može doprinijeti promjeni apetita kod bebe i prekomjernom debljanju ili promjeni područja mozga koja igraju ulogu u regulisanju rasta i metabolizma, kaže Papadopoulou.

Treba ograničiti unos kofeina na manje od 200 mg dnevno.

U sadašnjoj studiji 46 posto majki unosilo je manje od 50 miligrama kofeina dnevno, a 44 posto od 50 do 199 miligrama dnevno. Samo sedam posto žena unosilo je između 200 i 299 miligrama a samo tri posto vrlo mnogo kofeina odnosno više od 300 miligrama dnevno.

Unos kofeina većeg od 300 mg dnevno bio je povezan s bržim dobijanjem na težini u dobi sve do osam godina starosti djeteta.

Rezultati studije važan su podsjetnik da treba  ograničiti unos kofeina na manje od 200 mg dnevno kaže Lisa Bodnar, stručnjakinja za javno zdravlje sa sveučilišta Pittsburgh koja nije bila uključena u studiju.

“Kofein tokom trudnoće može promijeniti razvoj mozga”, kaže  Bodnar. “To je važno zbog toga što mozak snažno utiče na apetit”.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu BMJ Open.

Izvor: www.net.hr

Related posts

Fitness savjeti za početnike

admin

8 namirnica bogatih folnom kiselinom koja je suštinski dio svake dijete

admin

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

admin

Leave a Comment