ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Evo kako njegovati kožu u zimskim mjesecima

Tokom hladnih i vjetrovitih zimskih mjeseci trebalo bi da posebno vodimo računa o našoj koži. Izloženost negativnim vremenskim uticajima kožu može dovesti do isušivanja, pucanja i iritacije. Rezultat svega je suva, gruba koža podložna svrabu, iritaciji, nastanku ekcema. Oštećenju kože tokom zime doprinosi i grijanje u prostorijama sa suvim i toplim vazduhom.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako da njegujete kožu tokom zime, kako bi ona zadržala svoju vlažnost i mekoću.

Hidratacija

Koži je nephodno nadoknaditi vlažnost koju je izgubila korišćenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci već i na bazi ulja. Masnoće u kremama prave zaštitni sloj na našoj koži i ne dozvoljavaju gubljenje vode. Kreme koje koristimo treba da sadrže masne kiseline i komponente poput prirodnih vlažećih faktora: uree, glicerola, alfa hidroksi kiselina, a korisni su i dodaci ostalih vitamina i hranljivih materija koje su neophodne koži. Preporučuje se nanositi kreme više puta u toku dana, a obavezno nakon pranja lica, tuširanja, kao i prije izlaska na hladnoću.

Zaštita od sunca

Zimsko sunce u kombinaciji sa refleksijom od snijega takođe isušuje i oštećuje kožu. Zimi treba nastaviti korišćenje zaštitnog faktora najmanje spf 15, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Tuširanje

Kada se tuširate, dermatolozi savjetuju da koristite mlaku vodu, te izbjegavate dugotrajne i tople kupke koje dehidriraju kožu uklanjanjem njenih prirodnih masnoća. Takođe, izbjegavajte korišćenje jakih, antibakterijskih sapuna koji dodatno odmašćuju kožu. Hidratantne kreme i prirodna ulja treba nanositi odmah nakon tuširanja.

Njega kože ruku

Koža na rukama je tanja i osjetljivija od ostalih dijelova tijela. Neophodno je izbjegavati duži kontakt sa deterdžentima i sapunima bez zaštitnih rukavica. Obavezno utopljavajte ruke pri boravku na hladnoći, te često nanosite kreme sa dodatkom glicerola i linoleinske kiseline.

Piling

Piling kože pomaže da se uklone mrtve ćelije sa površine i omogućava bolje prodiranje hidratantnih krema. Pilinge treba sprovoditi jednom sedmično. Ako je koža već izrazito suva, treba izbjegavati oštre piling maske, tonike na bazi alkohola ili jake maske koje mogu previše da odstrane zaštitni sloj na koži.

Ovlaživači prostorija

Ovlaživači prostorija u vidu aerosola, kojima se dobija više vlažnosti u zatvorenim prostorima sa centralnim i drugim oblicima grijanja, spriječiće dodatno isušivanje kože izazvano suvim i toplim vazduhom.

Njega usana

Usne su izuzetno osjetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balzama za usne više puta u toku dana. Uveče prije spavanja poželjno je namazati usne debljim slojem pantenol masti, kako bi se održala njihova vlažnost i nježnost.

Koristite “homemade” maske

Domaće hidratizirajuće maske mogu obezbijediti potrebnu vlažnost u zimskim mjesecima. Koristite prirodne hidratantne sastojke kao što su med, avokado, jogurt, masline, jojoba ulje, bademovo ulje, banane i aloja. Izmiješajte sve ono što volite zajedno kako biste napravili masku i ostavite na koži 10-30 minuta za trajnu hidrataciju.

Jedite namirnice sa visokim sadržajem vode

Jela sa visokim sadržajem vode mogu vam pomoći da hidratizujete kožu iznutra. Pokušajte to sa jabukama, narandžama, kivijem i vodenim povrćem poput celera, paradajza, krastavaca, tikvica i mrkve. Uvjerite se da ste unijeli dovoljno vitamina C i cinka kako biste omogućili svom organizmu zdravu proizvodnju kolagena i elastina. Takođe razmislite o dodatku omega-3 kapsula ili konzumirajte više ribe i lanenog sjemena kako biste svojoj koži dali potrebne sastojke da izgleda elegantno i glatko.

tecnost

Pijte tečnost

Iako je činjenica da svi pijemo dosta manje vode tokom zime jer se okrećemo toplim napicima poput kakaoa i čaja, ne zaboravite da je vašoj koži potrebna hidratacija iznutra. Mala čaša tople vode sa limunom može biti vrlo osvježavajuća i hidratantna u isto vrijeme.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da na ispravan i zdrav način brinete o svojoj koži.

Izvor: www.zdravija.com

Related posts

Mini-detoks za top formu tokom hladnih dana

admin

Tri kreativna recepta uz koje više nećete zaboravljati piti vodu tokom dana

admin

Simptome trovanja hranom možete ublažiti ovim namirnicama

admin

Leave a Comment