ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Energija iz prirode – MATIČNA MLIJEČ

Od praistorije pa sve do današnjih dana ljudi su upoznati sa pčelinjim proizvodima. Vjerovatno da nema čovjeka na svijetu koji nije koristio med u ishrani ili u nekom obliku liječenja.

Danas ćemo pisati o još jednom pčelinjem proizvodu koji je višestruko koristan za naš organizam, a to je matična mliječ.

Matična mliječ je gusta neprozirna masa bijele do blijedožućkaste boje, ima karakterističnu aromu, oštar i kiseo ukus sa slatkim akcentom, složenog sastava.

Luče ga mlade pčele tek izležene, stare 6-12 dana, koje još ne lete. Jednu vrstu mliječa luče za ishranu larvi pčela radilica, a drugu vrstu za ishranu matice (matična mliječ). Matica se hrani matičnim mliječom prilikom polaganja jajašca u satne ćelije.

Matična mliječ se primjenjuje u medicini za liječenje bolesti i stanja koja se karakterišu kompleksnijim oštećenjem regenerativnih sposobnosti normalnog tonusa organizma. Naučnim eksperimentima dokazana je sposobnost matične mliječi da regeneriše ćelije organizma.

Takođe pomaže u jačanju nervnog sistema i omogućava bolji san. Poboljšava moždanu cirkulaciju i prokrvljenost svih zona mozga takođe i perifernog nervnog sistema.

Posebno se preporučuje osobama koje su doživjele neki oblik moždanog udara.

Naučno je dokazano da svojim dejstvom reguliše krvni prtisak.

Slobodno ga mogu koristiti i djeca, sportisti i stare osobe jer popravlja raspoloženje i daje dodatnu energiju organizmu.

U kozmetici nalazi primjenu za izradu aerosolnih preparata, krema i kozmetičkih maski.

Izvor: www.nazdravlje.net

Related posts

Pravilna oralna higijena važna je za zdravlje cijelog organizma

admin

Tikvice idealno povrće za toplije dane

admin

Zdrava ishrana: 7 jednostavnih koraka balansirane ishrane

admin

Leave a Comment