ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Crni čaj i njegove prednosti

Crni čaj ima veoma dugu tradiciju i još kako dugu listu ljekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima to je ubjedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog svijeta, iako se u sferi herbalne medicine zeleni čaj intenzivnije propagira.

Crni čaj je ustvari tamniji “rođeni brat” zelenog čaja, jer i jedan i drugi potiču sa iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. Ova dva srodnika imaju još jednog “brata” kojeg Englezi takođe rado piju. Njegovo je ime “white tea” (bijeli čaj). O tome da li će od listova biljke Camellia sinensis nastati crni, zeleni ili bijeli čaj odlučuje proizvođač čaja primjenom različite vrste obrade.

U tom procesu jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentirao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.

Zatim, u odnosu na svoju “braću” on sadrži i najveći nivo kofeina, što znači da se, između ostalog, proizvodi od listova koji rastu na vrhu biljke. Iz tog razloga ne može se u globalu govoriti o tome koliko kofeina sadrži jedna šoljica crnog čaja, ali u svakom slučaju dosta manje od jedne šoljice kafe.

Širom svijeta konstantno se vrše ispitivanja na temu ljekovitih svojstava crnog čaja na osnovu čijih rezultata se na prvom mjestu ističe blagotvorno dejstvo na naš kardiovaskularni sistem. Redovno ispijanje crnog čaja spriječava začepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga.

Na Boston University School of Medicine sprovedeno je jednomjesečno ispitivanje u koje su bile uključene dvije grupe srčanih bolesnika. Jedna je tokom tog perioda pila samo vodu, a druga po četiri šolje crnog čaja dnevno. Nakon mjesec dana, u grupi ispitanika koji su pili crni čaj ustanovljeno je za oko 50% poboljšano stanje na oslabljenim krvnim sudovima, što znatno umanjuje faktor rizika od eventualnog srčanog ili moždanog udara!

Osim ovog uticaja na arterije, crni čaj direktno djeluje na srce, mozak i funkciju disanja. Jačina kojom ovaj čaj djeluje na naš organizam povećava se sa većim stepenom kofeina koji može imati u sebi, jer je to najbitnija supstanca koja nadražuje ove vitalne centre.

Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo…

Zatim, crni čaj okrepljuje, umanjuje osjećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišića i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brze reakcije.

Zahvaljujući kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar, poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije osjeća.

Isto tako, crni čaj djeluje stimulativno na rad srca i krvotok.

Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava, ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao što im je vrlo sličan i kompletan sastav. Iz straha da ne budemo dosadni hajde samo da podsjetimo: što manje slobodnih radikala to veća zaštita od nastanka raka i sporije starenje organizma.

Na Milton Schiffenbauer Pace University ustanovljeno je da crni i zeleni čaj deaktiviraju viruse, što podrazumijeva i herpes. Prema nekim istraživanjima crni čaj uništava i bakterije, posebno one koje mogu zagaditi organe za varenje i izazvati proliv. Ispijanjem šoljice crnog čaja imamo šansu da uništimo bakterije i viruse u ustima.

Pa, ovaj ugodan istočnjački napitak koji se već odavno preselio na Zapad zaista može biti od velike koristi za naše zdravlje. O uživanju da i ne govorimo. Oni koji razmišljaju o tome da se bave  proizvodnjom crnog čaja sa dodatkom različitih i nevjerovatnih aroma među kojima je čak i čokolada. Za prave ljubitelje čaja kvalitetan crni čaj predstavlja istinski užitak kojem ne treba baš ništa dodavati niti oduzimati.

Ako se sada pitate šta je za vas bolji izbor – zeleni čaj o kojem se toliko priča ili crni o kojem se ćuti? Ukoliko podnosite kofein slobodno odlučite sami i svakako nećete pogriješiti.

Napomena: Pretjerani unos kofeina moze imati vrlo štetne posledice po organizam pa sa njim treba biti oprezan. U ljekovite svrhe preporučena dnevna doza crnog čaja je 3-4 šoljice. Maksimalna dnevna doza crnog čaja za odrasle osobe iznosi 8 šoljica a sve preko toga može prouzrokovati trovanje.

Izvor:  www.priroda-leci-sve.com

Related posts

Tabata trening od 4 minuta najnoviji svjetski hit: Gubljenje kilograma i zatezanje tijela u rekordnom roku

admin

Yoga vs Pilates – koje su bitne razlike?

admin

Namirnice koje pozitivno i negativno utiču na vaše raspoloženje

admin

Leave a Comment