ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

Četiri najčešće predrasude o jogi

Razotkrivamo 4 najčešća mita o jogi…

1. Joga je sekta

Vježbanje joge nema nikakve veze sa poštovanjem neke religije ili sekte. Vežbanje joge takođe ne kosi se sa nekom vjerom. Joga nije religija. Joga je nauka, odnosno disciplina koja proučava čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje te duhovni razvoj. Joga je kombinacija fizičkih vježbi, psihologije, fizioterapije i spiritualnosti u jednom. Što duže praktikujemo jogu postajemo snažniji, i fizički ali i mentalno. Različite vrste joge imaju različite pristupe, ali generalno možemo reći da se sat joge sastoji od fizičkih vježbi povezanih s pravilnim disanjem, vježbi za povećanje koncentracije i vježbi za opuštanje.

2. Joga nije samo nježno istezanje

Od svih predrasuda o jogi, s ovom se najčešće susrećemo: Da, čuo/čula sam za yogu, ali ja želim nešto intenzivnije.

Nije rijetkost da se ljudi nakon probnog časa iznenade intenzitetom vježbanja, jer su očekivali u stvari da će mahom sjedeti, malo disati, malo se istegnuti i da će sat tako proći. Da, postoje pasivne vrste joge (poput Yin yoge), u kojima je fokus na nježnim, mekanim pokretima. Ali, postoje i neverovatno fizički zahtjevne vrste (poput Ashtanga yoge i Vinyasa yoge) na kojima ćete se i te kako oznojiti i raditi na povećanju svoje snage i izdržljivosti!

3. Joga je samo za žene

Vježbanje joge jednako je korisno kako za žene tako i za muškarce.

Dok drugi načini vježbanja najčešće koriste samo određene djelove tijela, vježbanjem joge koristi se baš cijelo tijelo – svaki mišić, zglob i dio tijela, što znači da se radi s mišićnim, kardiovaskularnim, endokrinim i koštanim sistemom. Srećom ova predrasuda se polako mijenja zahvaljujući vrhunskim sportistima, čiji je dio treninga vježbanje joge (Novak Đoković, NBA igrači, NHL), tako da i na jogu dolazi sve više muškaraca.

4. Ne mogu da vježbam jogu jer…

Joga je previše spora, lagana. Joga je preteška. Ne mogu da vježbam jer imam kruto, nerastegljivo tijelo. Nemam jake ruke. Nisam dovoljno snažan/snažna za jogu. Imam previše godina za jogu. Imam previše kilograma za jogu. Imam prevelike mišiće za jogu.

U stvari, jedino što treba znati i moći za svoj prvi čas joge je – udahnuti. I izdahnuti. Ostalo sve dolazi s vremenom. Ne treba da budete niti mladi, niti zdravi, niti vitki, niti fleksibilni, niti snažni za vježbanje joge. Treba vam samo malo volje i znatiželje.

To što ne možete dotaći prste na nogama znači samo da su vam se zadnji mišići na nogama skratili od previše sedenja, no to ne mora biti tako. Bez obzira na godine, fleksibilnost tijela može se povećati. S obzirom na to da je u većini joga studija probni čas besplatan, nemate šta da izgubite. Dajte šansu jogi – možda otkrijete da vam odgovara ovakav način vježbanja i stvorite jednu zdravu naviku za cio život.

Izvor: www.elle.rs

Related posts

Nema zamjene za vodu

admin

Svi pate od prehlade, gripa,stomačnog virusa, a ovo su najčešće zablude i greške kod liječenja

admin

Salmonela

admin

Leave a Comment