ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Čaj je pogubniji za naše zube nego kafa: s vremenom ostavlja trajne mrlje
Izdvojeno Zdrava ishrana

Čaj je pogubniji za naše zube nego kafa: s vremenom ostavlja trajne mrlje

Čak i svijetli čajevi prave istu štetu.

Iako je mnogima kafa omiljeno jutarnje piće, neki jednako uživaju i u šoljici toplog ili hladnog čaja. Poznato je da kafa s vremenom može ostaviti mrlje na zubima, ali stručnjaci sad upozoravaju da je čaj još pogubniji za naše zube.

Stomatolog Jordan Kirk tvrdi da sve vrste čajeva mogu obojati zube, a ne samo oni tamni. “Zubna gleđ je ekstremno porozna i može apsorbovati tanin iz čaja pa vaši zubi postaju tamniji za nekoliko nijansi”, kaže Kirk.

Među tanine ubrajaju se theaflavin, thearubigin i theabrownin. Što čaj duže kuvate, to je koncentracija ovih materija u njemu veća, piše Independent.

Zeleni čaj najviše boja zube.

Victor R Preedy, autor knjige ‘Tea in Health and Disease Prevention’, kaže da zeleni čaj sadrži najviše tanina. Koliko god nas pomisao na tamne zube plaši, tanini imaju i pozitivnu karakteristiku – puni su antioksidansa koji igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Kako biste spriječili mrlje, stomatološkinja dr Payal Sharma Birch preporučuje četkanje zuba barem dvaput dnevno po dva minuta i to 30 sekundi za svaku četvrtinu usne šupljine.

Izvor:  www.net.hr

Related posts

3 propusta u konzumaciji proteina

admin

Vrijeme je da na jelovnik vratimo hranljivu bundevu: Pripremite ukusnu i zdravu krem supu od bundeve

admin

Sedam simptoma koje nikako ne smijete da zanemarite

admin

Leave a Comment