ZDRAVO BIO!
 • Home
 • Izdvojeno
 • Botoks za kosu – kako djeluje i je li zaista djelotvoran?
Izdvojeno Novosti

Botoks za kosu – kako djeluje i je li zaista djelotvoran?

Provjerili smo za vas koliko je botoks za kosu zaista djelotvoran i kakvi su rezultati nakon primjene ovog tretmana.

Botoks za kosu je jedan od najnovijih tretmana za suvu i oštećenu kosu, koji prodire u oštećene djelove površinskog sloja kose te je obnavlja, zaglađuje i pruža joj stalnu zaštitu. Botoks za kosu djeluje tako da popunjava strukturu kose i intenzivno je obnavlja u unutrašnjosti vlasi. Navodno ovaj najnoviji tretman daje kosi sjaj i mekoću, regeneriše je i čini snažnijom i otpornijom.

Provjerili smo za vas ove navode i evo šta smo otkrili:

 • Botoks za kosu čini kosu zdravijom – ova tvrdnja pokazala se djelimično istinitom. Iskustva pokazuju da botoks za kosu može učiniti da kosa kratkoročno izgleda zdravo i njegovano, no u nekim slučajevima korisnice botoksa za kosu primijetile su pogoršanje nakon što su ga prestale koristiti. Ipak, s obzirom na to da je riječ o izuzecima, usudili bismo se reći da je botoks za kosu siguran za primjenu, no najčešće ne poboljšava dugoročno kvalitet kose.
 • Botoks za kosu čini kosu sjajnom i mekom – u većini slučajeva ova tvrdnja se pokazala tačnom. Nakon primjene botoksa, kosa zaista izgleda sjajnije nego ranije, no u nekim slučajevima promjene su bile gotovo neprimjetne. Ipak, veliki dio djevojaka oduševljen je učinkom kada su u pitanju sjaj i mekoća kose.
 • Botoks za kosu spriječava zapetljavanje kose – botoks za kosu pokazao se odličnim rješenjem protiv zapetljavanja kose. Ovo je svakako jedna od velikih prednosti ovog tretmana, jer se tako spriječava pucanje vlasi uzrokovano češljanjem zapetljane kose.
 • Botoks za kosu pojačava strukturu kose i daje volumen – ova tvrdnja se pokazala istinitom kod većine korisnika. Botoks za kosu stvara zaštitu te vraća snagu i jačinu slaboj, oštećenoj i hemijski tretiranoj kosi, a uz to joj daje masu i volumen.
 • Botoks traje od 10 do 20 pranja – u većini slučajeva trajanje učinka botoksa je bilo otprilike na donjoj granici ili čak i kraće od deset pranja kose. Ipak, tretman se smije ponoviti tek nakon desetog pranja kako ne bi došlo do zasićenja kose.

Botoks kose u frizerskom salonu

Premda je većina žena sama svoj majstor kada je u pitanju friziranje za posebne prilike ili večernje izlaske – to ponekad može biti jednostavno previše neiskusnog tretmana za kosu. Konstantno feniranje, čupanje, peglanje, kovrdžanje kose – rezultira pucanjem vrhova i smanjivanjem volumena kose.

Ako želite napraviti botoks kose, onda je definitivno najbolje da ga prvi put napravite u frizerskom salonu.

 • Frizerka će vam na samom početku tretmana napraviti analizu vlasišta kako bi se utvrdilo koji je problem vaše kose. Kosa može biti puna mladih dlaka (zbog čega trši na sve strane – žene u PMS-u ovo jako dobro znaju), kosa koja je ispucala na vrhovima ili na sredini vlasi te kosa kojoj jednostavno nedostaje volumena.
 • Frizerka vam može predložiti šišanje ako smatra da na postojećoj kosi nema smisla raditi botoks jer je previše uništena. Sve je u vašim rukama jer vi plaćate uslugu.
 • Potom će vam u frizerskom salonu oprati kosu i započeti s tretmanom. Zapravo se radi o njegovanju kose putem ampule koja u sebi sadrži formulu baziranu na molekulima tekućeg stakla. Molekuli će prodrijeti upravo tamo gdje je keratin oštećen. Dakle na površinu kose.
 • Kakve odnosno ”čije” ampule koriste? – Sve zavisi od toga od koga frizerski salon naručuje robu. U nekim frizerskim salonima koriste L’Oreal, u drugim nešto drugo, pa i neke preparate za koje možda niste čuli, ali to ne znači da su loši. Nije dobro ni sve što je razvikano.
 • Treba pripaziti na to da sredstva za botoks ne sadrže plastičnu masu (silikon) već da imaju onaj sastav koji je puno prirodniji za kosu.
 • Frizerka će vam ampulu utrljati u kosu kroz masažu vlasišta. Sve se više žena nakon brzog rezanja kose mašinicom odlučuje za kojekakve tretmane samo kako bi ponovno doživjele malo ”zadovoljstva” kod frizera.
 • Idealno je napraviti barem 3-4 tretmana botoksa – sama frizerka će vam reći koliko zavisno od oštećenja vaše kose.

njegovana kosa

Može li se botox kose napraviti i kod kuće? – Može

Budući da je kura preparata koji se nalaze u frizerskom salonu dostupna i u slobodnoj prodaji – odgovor je da, može se raditi i kod kuće. Međutim, ako nemate iskustva i nikada niste radili tako nešto – bolje je ne isprobavati jer ćete neko vrijeme hodati unakaženi.

 • Za početak operite kosu te uz pomoć posebnog šprica koji ste dobili u pakovanju, uzmite serum iz ampulice te ga potom nanesite na svoje pramenove (isključivo na pramenove, ne kožu glave). Dobro utrljajte.
 • Potom je vrijeme za novu dozu (pakovanje koje ste takođe dobili u setu) nanesite na kosu. Dobro utrljajte na pramenove. Možete ih i uvijati kako bi se što bolje upilo.
 • Serum treba prodrijeti u dlaku i to cijelom njenom dužinom. Nakon pet minuta isperite kosu i dobro osušite.
 • Ako se ne srušite pri pogledu u ogledalo, tretman je uspio 🙂

Naš zaključak je da se botoks za kosu nije pokazao revolucionarnim otkrićem, ali da je svakako djelotvorniji i zdraviji za vašu kosu od nekih puno agresivnijih tretmana. Na vama je da procijenite je li vam ovaj tretman potreban, a ako ste ga već isprobali nadamo se da ćete u komentarima podijeliti vaša iskustva s nama.

Izvor: https://www.krenizdravo.rtl.hr/

Related posts

Pilates Barre vježbe: Oblikujte zadnjicu poput najzategnutijih plesačica

admin

Puls ili otkucaji srca – šta vam puls govori o zdravlju?

admin

Kako da se hipotermijom borimo protiv šloga

admin

Leave a Comment