ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Bez pravilnog vježbanja nema zdravog i uspješnog mršanja
Fitness savjeti Izdvojeno

Bez pravilnog vježbanja nema zdravog i uspješnog mršanja

Kardio-treninzi poput jogginga, vožnje bicikla i brzog hodanja doprinose bržem mršanju jer kao glavno pogonsko gorivo troše energiju iz potkožnog masnog tkiva.

Svake godine, pogotovo prije ljeta, pojavljuju se „novi“ fitness programi koji nam dokazuju koliko je vježbanje odlično za zdravlje i održavanje vitke linije. Formula uspjeha nije u novitetima jer teško da se može izmisliti nešto toliko drugačije od onog što je već poznato. Ipak, koju god vrstu programa odabrali, rezultat će biti vidljiv nakon nekog vremena jedino onda ako ste na treninzima redovni, a to znači vježbanje 2 – 3 puta nedeljno!

Redovno vježbanje?

Nije lako! Pogotovo ako nemamo još iz mladosti usađenu naviku redovnog kretanja i kad počinjemo vježbati tek u odrasloj dobi nakon što smo uvidjeli da nešto treba promijeniti zbog zdravstvenih ili estetskih razloga. Za vidljive fizičke promjene trebaju nedelje i mjeseci, zbog čega možete imati osjećaj kao da vježbanjem obavljate samo još jedan u nizu zadataka, što ima negativan uticaj na motivaciju i unutrašnje zadovoljstvo. Potrebno je usredsrediti se na još neke dobrobiti vježbanja kako bi vaša motivacija bila što veća.

Vježbanje i mršanje

O vježbanju se priča kao o jednom od glavnih činilaca uspješnog mršanja. Budući da se za odvijanje bilo kakvog rada troši energija, podrazumijeva se da je za vrijeme vježbanja potrošnja energije pojačana. Dakle, možemo reći da se sistemskim vježbanjem može smršati, ali samo ako je cilj treninga mršanje, odnosno redukcija potkožnog masnog tkiva.

Treba pomenuti da svako vježbanje nema jednak uticaj na organizam, odnosno, o cilju treninga zavisi kakav će se tip treninga sprovoditi. Svaki organizam je specifičan i ne može se generalizovati. Kod nekih se rezultati vježbanja vide već nakon nekoliko nedelja, kod drugih, pak, tek nakon nekoliko mjeseci. Uglavnom, što je osoba mlađa, njen metabolizam je brži pa se i brže događaju željene promjene na tijelu. Svakako ne treba odmah izgubiti volju za vježbanjem i odustati.

Mršanje je dugotrajan proces i ne postoje čudotvorni napici pomoću kojih se kilogrami tope sami od sebe. Koliko god bismo svi to voljeli!

Sistemskim vježbanjem se može smršati, ali samo ako je cilj treninga mršanje, odnosno redukcija potkožnog masnog tkiva

Uslovi za mršavljenje

  • Da bi se količina potkožnog masnog tkiva smanjila, potreban je veliki broj treninga, a vježbanje treba biti redovno. Ako ni nakon nekoliko mjeseci ne nastupe nikakve promjene u količini potkožnog masnog tkiva, a oblik tijela ostane nepromijenjen, možemo konstatovati da nešto treba promijeniti. Možda trening nije primjeren zadatom cilju, možda je unos kalorija i dalje prevelik!
  • Želimo li da se rezultati vježbanja brzo pokažu, trening treba poduprijeti ishranom. Svakako valja konzumirati prirodne proizvode i insistirati na voću i povrću koje je puno vlakana. Jednostavni ugljenihidrati iz peciva, bijelog hleba i raznih slatkiša pravi su neprijatelj skladne figure. Brz su izvor energije koji nas nakratko zasiti, pa ubrzo postajemo opet gladni i tako pojedemo više nego što je potrebno. Često je pogrešno shvatanje da nakon treninga (vježbanja) smijemo pojesti sve što poželimo. Ne zaboravimo da se treningom ne troše neograničene količine energije!

Koje vježbe odabrati?

Kardio-vježbe kao glavno pogonsko gorivo troše energiju iz potkožnog masnog tkiva. Vježbanje u aerobnim (kardio) uslovima uzrokuje redukciju potkožnog masnog tkiva. Ovaj uticaj kardio-treninga zanimljiv je svima koji drže do dobrog fizičkog izgleda. Pogotovo prije ljetnjih mjeseci kada želimo skinuti višak kilograma i pripremiti tijelo za plažu. Mišići su vidljivi (definisani) tek onda kada se riješimo suvišne potkožne masti! Da bismo postigli ovaj efekat treninga, frekvencija srca za vrijeme vježbanja treba da se kreće između 60 i 70 % od maksimalne frekvencije srca. Takođe, aktivnost treba da bude dugotrajna. Dakle, riječ je o potpuno laganom aerobnom treningu. Kretanje u prirodi idealan je odabir ako želimo aerobno trenirati. Planinarenje, dugotrajne brze šetnje, jogging, vožnja bicikla, rolanje… Redovnim vježbanjem kojem je cilj redukcija potkožnog masnog tkiva definitivno se može smršati, ali, kao što je već objašnjeno, potrebno je kontrolisati i unos energije u tijelo.

Treba napomenuti da kardio-trening kojem je cilj redukcija potkožnog masnog tkiva nije loše kombinovati s vježbama jačanja i oblikovanja muskulature. Tada je uticaj na tijelo potpun i očituje se u čvrstom i oblikovanom tijelu, što je pravi odraz dobre forme i dobrog zdravlja.

Kardio-trening dugo traje pa ponekad zna biti dosadan te ga valja začiniti dobrim društvom, dinamičnom muzikom, odabirom lijepog krajolika u kojem se aktivnost odvija.

HIIT je hit!

Ako osjetite da ste u dobroj formi i da niste zadovoljni rezultatima jednoličnog kardio-treninga, pokušajte s dinamičnijim treninzima. HIIT je skraćenica za High Intensity Interval Training. Studije i istraživanja su potvrdili djelotvornost HIIT-a i proglasili ga djelotvornijim u sagorijevanju masti od tradicionalnog, „običnog“ aerobnog treninga. Za razliku od tradicionalnog aerobnog treninga (npr. 45 – 60 minuta trčanja ujednačenim tempom), HIIT, uz to što štedi vrijeme (obično traje od 20 – 30 minuta, zavisno od utreniranosti), omogućuje dugotrajno povećanje bazalnog metabolizma nakon treninga.

Studije i istraživanja su potvrdili djelotvornost HIIT-a i proglasili ga djelotvornijim u sagorijevanju masti od tradicionalnog, „običnog“ aerobnog treninga

Koncept HIIT treninga je jednostavan i izmjenjuju se kratkotrajni intervali visokog intenziteta s manje intenzivnim intervalima aktivnog oporavka. Nećemo ulaziti u dubinu i detaljno ga opisivati jer je prije sprovođenja takve vrste treninga potrebno konsutovati se s kineziologom koji će vam dati sva potrebna objašnjenja i napitke za sprovođenje takve vrste treninga.

Stručno vođstvo

Za kraj valja naglasiti: da bi se rezultati brzo pokazali, posebnu pažnju treba posvetiti definisanju cilja treninga, uravnoteženoj ishrani i pravilnom određivanju volumena vježbanja (ekstenzitet i intenzitet) imajući na umu vaše aktuelno zdravstveno stanje. U modernom fitnesu vježbači su sve skloniji trenirati do granica izdržljivosti, umjesto da prepustite svojim trenerima definisanje volumena vježbanja kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Trener će se pobrinuti da su u vježbama svaki put uključene druge mišićne grupe te, zavisno od cilja treninga, definisati uticaj na motoričke sposobnosti kako biste u krajnjem bili zadovoljni, a rezultati nakon određenog vremena vidljivi.

Izvor: www.adiva.hr

Related posts

Yoga vs Pilates – koje su bitne razlike?

admin

Ove navike mogu da vam produže život za 10 godina

admin

Instagram priča: Šta je tačno providna kafa?

admin

Leave a Comment