ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

Avokado: supervoće od kojeg ne treba olako odustati

Smanjuje holesterol i pritisak, dobar je za kardiovaskularni sistem, poboljšava vid i rad bubrega, odličan je za kožu.

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku, kolokvijalni naziv mu je “aligatorska kruška”. Uporedno s drugim voćem, avokado ima znatno veći udio masti, a  povezuje se s mnogim zdravstvenim beneficijama, među kojima je i smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Avokado sadrži brojne antioksidanse među kojima su lutein i Zeaxanthin, esencijalni za zdravlje oka i vida, a kalijuma ima više nego banana. Ishrana bogata kalijumom pomaže u smanjenju krvnog pritiska, koji je uzročnik srčanog i moždanog udara te problema s bubrezima.

Takođe, sadrži folnu kiselinu i vitamin A, pa je odličan za prevenciju bolesti srca. Osim što pomaže pri liječenju suve i oštećene kože, takođe zacjeljuje rane na tijelu.

Njegovih 100 grama sadrži 160 kalorija, odnosno 15 grama masti, 7 miligrama natrijuma, 485 miligrama kalijuma, 9 grama ugljenih hidrata, od kojih 7 grama čine dijetalna vlakna, 0,7 grama šećer, 2 grama bjelančevina.

Srećom, ovo voće se može jesti slatko, slano, sirovo i kuvano.  Može se pripremiti kao salata s povrćem ili voćna salata, namaz za tost, umak za tjesteninu, tortu, krem supu, smoothie ili pak kao masku za lice.

Iako sam po sebi, za mnoge, ima neobičan ukus, ukoliko je dobro začinjen avokado može postati jedna od najukusnijih namirnica. Ukoliko se još sjetimo ostalih dobrobiti koje nudi, ovo je definitivno superfood od kojeg ne treba olako odustati.

Izvor: www.elle.hr

Related posts

8 načina da izgubite 500 kalorija dnevno bez ikakve muke

admin

5 pozitivnih strana kod kofeina

admin

Upoznajte nevjerovatne sposobnosti šargarepe i rena

admin

Leave a Comment