ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

Alergije čuvaju ćelije od malignih promjena

Iako se alergije generalno prilično nerado prihvataju pa čak i kao akutno stanje izgleda da nisu baš toliko loše po naše zdravlje, ili što bi  naši stari rekli, u svakom zlu ima nešto dobro.

Imunolozi i ljekari koji su se specijalizovali za alergijske reakcije pacijenata su odavno koncentrisali svoj rad i misli na  činjenicu da alergije zapravo čine ljudski organizam preosjetljivim ne samo na prašinu i polen već i na ćelije raka i da ih takav organizam prije otkrije. Uz tu činjenicu dokazano je studijama u poslednjih 20 godina da zaista osobe koje pate od polenske alergije ili astme manje oboljevaju od malignih oboljenja, iako se do sada ne zna tačan razlog.

Danski naučnici su objavili zvanične podatke istraživanja koje su vršili od 1984. do 2008. godine i koje je obuhvatilo oko 17.000 odraslih osoba koje su imale neku od kontaktnih alergijskih reakcija. Nakon opsežnog i dugoročnog monitoringa došli su do zaključka da zaista osobe sa kontaktnim dermatitisima imaju manju vjerovatnoću da obole od kancera dojke i kože.

Istraživanje je isto tako pokazalo usku povezanost između kontaktnog dermatitisa i raka mokraćne bešike, mada se ovaj malignitet javljao kod osoba koje su koristile vještačke boje za farbanje kose, a to je i ranije dalo ovakve rezultate.

Alergije koje se manifestuju kožnim promenama zapravo stimulišu proizvodnju T ćelija imunog sistema koje uništavaju ćelije raka, a budući da je svaka alergijska reakcija pravi atak na imuni sistem i T ćelije onda je jasno kako nas one štite od malignih oboljenja.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Šta je samosabotaža i kako je prevazići?

admin

Kako oblikovati elegantan i ženstven triceps?

admin

Poboljšajte liniju – promijenite fitness rutinu

admin

Leave a Comment