ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • Ako kašljucate duže od tri mjeseca, pravac kod ljekara. Možda je riječ o ovoj bolesti
Izdvojeno Medicina

Ako kašljucate duže od tri mjeseca, pravac kod ljekara. Možda je riječ o ovoj bolesti

U osnovi hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) nalazi se suženje disajnih puteva, tzv. opstrukcija bronhija. Manifestuje se osjećajem nedostatka vazduha, kašljem, iskašljavanjem i sviranjem u grudima, uz osećaj stalnog umora. Nažalost, HOBP je masovna nezarazna bolest koja je u progresiji i kod nas i u svijetu, a povezana je prvenstveno sa pušenjem.

– Ako pacijent kašlje i iskašljava tri mjeseca godišnje u toku poslednje dvije godine, sumnja se da boluje od ove bolesti. Pomenute tegobe najčešće prati više ili manje izražen osjećaj nedostatka vazduha, koji s vremenom može da se pogorša do tog stepena da oboljeli ne može da obavlja ni osnovne životne aktivnosti – objašnjava prim. dr sc. med. Tatjana Radosavljević, pneumofiziolog.

Ona kaže da je HOBP kompleksna bolest koju mogu da sačinjavaju hronični opstruktivni bronhitis, gdje su dominantne tegobe kašalj s iskašljavanjem i osjećaj nedostatka vazduha i emfizem pluća, kod koga je izražena tegoba zamaranje, a u čijoj osnovi stoje nepovratne promjene u plućnom tkivu, s raskidanjem alveola i formiranjem djelova pluća koju su prepunjeni vazduhom i potpuno nefunkcionalni.

– Kod većine bolesnika postoji kombinacija ove dvije bolesti. Ako se bolest ne liječi, može doći do trajnog smanjivanja koncentracije kiseonika u krvi, pa je u krajnjem stadijumu bolesti pacijentima neophodan kiseonik u terapiji – ističe doktorka.

Rana dijagnoza bolesti je vrlo jednostavna – potrebno je uraditi spirometriju, jednostavnu metodu mjerenja kapaciteta pluća.

Rano postavljanje dijagnoze i blagovremeno liječenje spriječiće pojavu komplikacija i nepovoljan tok bolesti – ističe doktorka Radosavljević.

Dugo se smatralo da za ovu bolest nema lijeka i da HOBP lagano ali sigurno napreduje do invaliditeta. Međutim, novija istraživanja ukazuju na to da noviji medikamenti poboljšavaju plućnu funkciju, smanjuju komplikacije bolesti na drugim organima, kao i da omogućavaju duži i aktivniji život.

– Terapija HOBP uključuje mjere vezane za smanjivanje faktora rizika: prestanak pušenja, izbjegavanje aerozagađenja, vakcinaciju protiv gripa i najčešćih plućnih infekcija, kao i adekvatnu terapiju koju određuje pulmolog, a na osnovu stadijuma bolesti – kaže doktorka i dodaje da se danas kod pacijenata sa znacima otkazivanja pluća preporučuju posebni aparati koji pripadaju neinvazivnoj ventilaciji i koji se mogu koristiti u kućnim uslovima.

– Hirurško liječenje nema veliku ulogu u liječenju ove bolesti, a pogoršanja HOBP treba obavezno liječiti u bolničkim uslovima.

4 faze bolesti

U svijetu i kod nas se za dijagnostiku i terapiju HOBP primenjuje tzv. GOLD klasifikacija (Globalna inicijativa za borbu protiv HOBP). U spirometrijskim pregledima pokazatelj težine HOBP je odnos količine izdahnutog vazduha u prvoj sekundi, kada pacijent maksimalno brzo izdiše, i ukupne količine izdahnutog vazduha, izraženo u procentima.

Prema kriterijumima koje ovaj protokol propisuje, hronična opstruktivna bolest pluća može biti:

Blaga – U prvoj sekundi se izduva više od 80 odsto normalnih vrijednosti.

Umjereno teška – U prvoj sekundi se izduva između 50 i 80 odsto normalnih vrijednosti.

Teška – U prvoj sekundi se izduva između 30 i 50 odsto normalnih vrijednosti.

Jako teška – U prvoj sekundi se izduva manje od 30 odsto normalnih vrijednosti.

Izvor: www.zena.blic.rs

Related posts

Prednosti grupnog vježbanja u odnosu na samostalan rad u teretani

admin

Sedam pravila mršavljenja naših baka

admin

Jaja smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti?

admin

Leave a Comment