ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

8 dodataka za superzdravu kafu

Više istraživanja ukazalo je na pozitivne efekte umjerenog pijenja kafe po zdravlje. Danas govorimo o tome kako ovaj napitak možete učiniti još zdravijim, ali i aromatičnijim.

  • Cimet – pospite kafu cimetom u prahu ili ubacite štapić cimeta u šolju – ovaj začin ima antivirusna i antibakterijska svojstva, što je vrlo korisno u hladnijim mjesecima, dok istovremeno pomaže u regulaciji nivoa šećera i triglicerida u krvi.
  • Đumbir– kafi možete dodati i malo đumbira u prahu – đumbir podstiče varenje, smanjuje nadutost i gasove, a takođe pomaže kod simptoma prehlade. Ovaj začin ublažava i bolove kod artritisa, budući da deluje anti-inflamatorno.
  • Kakao crna čokolada – flavonoli iz kakaoa poboljšavaju cirkulaciju, koncentraciju i budnost, regulišu krvni pritisak i djeluju anti-inflamatorno. Dodajte jednu kašičicu kakao praha ili stavite dvije kockice crne čokolade u kafu da se otope.
  • Kokosovo mlijeko i kokosovo ulje – kokosovo mlijeko predstavlja dobru alternativu kravljem mlijeku, naročito ako ste primijetili da vam smeta laktoza. Kokosovo mlijeko i kokosovo ulje sadrže laurinsku kiselinu koja podstiče imunitet i u organizmu se pretvara u  monolaurin, jedinjenje sa antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Što se tiče količine, za početak možete probati kafu sa dodatkom 1 supene kašike kokosovog mlijeka ili 1 kafene kašičice kokosovog ulja.
  • Kokosov šećer – ovaj šećer se ne dobija od kokosa već od soka cvijeta kokosove palme. Sadrži manje količine cinka, gvožđa, magnezijuma i vitamin B-kompleksa. Kokosov šećer sadrži inulin koji djeluje kao prebiotik i tako podstiče rast prijateljskih bakterija u crijevima.
  • Ekstrakt vanile – vanila se tradicionalno koristi ne samo zbog slatkaste arome, već i zbog njenih medicinskih svojstava. Vanila podstiče koncentraciju i povoljno djeluje na raspoloženje. Miris vanile takođe pomaže u kontroli apetita.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

MovNat vježbe koje nas vraćaju korijenima

admin

Nekoliko savjeta za nošenje kontaktnih sočiva

admin

Osjetite li bol kad zagrizete sladoled ili pojedete kašikicu vruće supe? Ako je odgovor pozitivan, u grupi ste onih koji imaju osjetljive zube…

admin

Leave a Comment