ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

8 dodataka za superzdravu kafu

Više istraživanja ukazalo je na pozitivne efekte umjerenog pijenja kafe po zdravlje. Danas govorimo o tome kako ovaj napitak možete učiniti još zdravijim, ali i aromatičnijim.

  • Cimet – pospite kafu cimetom u prahu ili ubacite štapić cimeta u šolju – ovaj začin ima antivirusna i antibakterijska svojstva, što je vrlo korisno u hladnijim mjesecima, dok istovremeno pomaže u regulaciji nivoa šećera i triglicerida u krvi.
  • Đumbir– kafi možete dodati i malo đumbira u prahu – đumbir podstiče varenje, smanjuje nadutost i gasove, a takođe pomaže kod simptoma prehlade. Ovaj začin ublažava i bolove kod artritisa, budući da deluje anti-inflamatorno.
  • Kakao crna čokolada – flavonoli iz kakaoa poboljšavaju cirkulaciju, koncentraciju i budnost, regulišu krvni pritisak i djeluju anti-inflamatorno. Dodajte jednu kašičicu kakao praha ili stavite dvije kockice crne čokolade u kafu da se otope.
  • Kokosovo mlijeko i kokosovo ulje – kokosovo mlijeko predstavlja dobru alternativu kravljem mlijeku, naročito ako ste primijetili da vam smeta laktoza. Kokosovo mlijeko i kokosovo ulje sadrže laurinsku kiselinu koja podstiče imunitet i u organizmu se pretvara u  monolaurin, jedinjenje sa antivirusnim i antibakterijskim svojstvima. Što se tiče količine, za početak možete probati kafu sa dodatkom 1 supene kašike kokosovog mlijeka ili 1 kafene kašičice kokosovog ulja.
  • Kokosov šećer – ovaj šećer se ne dobija od kokosa već od soka cvijeta kokosove palme. Sadrži manje količine cinka, gvožđa, magnezijuma i vitamin B-kompleksa. Kokosov šećer sadrži inulin koji djeluje kao prebiotik i tako podstiče rast prijateljskih bakterija u crijevima.
  • Ekstrakt vanile – vanila se tradicionalno koristi ne samo zbog slatkaste arome, već i zbog njenih medicinskih svojstava. Vanila podstiče koncentraciju i povoljno djeluje na raspoloženje. Miris vanile takođe pomaže u kontroli apetita.

Izvor: www.doktor.rs

Related posts

Zašto bi trebalo jesti više patlidžana

admin

Četiri najčešće predrasude o jogi

admin

Acro yoga – atraktivna kombinacija yoge i akrobatike za razvoj balansa, snage i koncentracije

admin

Leave a Comment