ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepe
Izdvojeno Zdrava ishrana

7 razloga da svakog jutra popijete sok od šargarepe

U moru “modernih” namirnica i dijetetskih suplemenata zaboravljamo na osnovnu hranu koju bi svi trebalo da imamo u kući. Šargarepa je jedna od njih. Evo na šta sve utiče u našem organizmu.

  1. Ojačava imuni sistem

Ovo je posebno važno tokom sezone virusa. Pored zdrave ishrane, spavanja i sporta, možete piti čašu soka od šargarepe, u kojoj ima mnogo vitamina C, kojeg kao što znate, samo tijelo nije u stanju da ga proizvede.

2. Poboljšava vid

Skoro svi znaju o ovome i to je istina: vitamin A nije samo moćan antioksidant, već i važan izvor hrane za oči. Nedostatak vitamina A izaziva noćno slijepilo.

  1. Pomaže da ne jedete nezdravu hranu

Kada vam se nešto jede (naročito iz dosade), možete se uhvatiti za bombone ili čips. Ali ako umjesto toga pijete sok od šargarepe, osjećaj sitosti će dugo trajati. U čaši soka ima više od 2 g proteina i dijetetskih vlakana, tako da je ovo odlična užina.

  1. Poboljšava stanje kože

Zahvaljujući vitaminima A i C, koža brže zaraste, proizvodi više kolagena, a ćelije postaju zdravije.

5. Pomaže u kontroli pritiska

Ako bolujete od hipertenzije, sok od šargarepe definitivno će vam pomoći. Kalijum pomaže u uklanjanju negativnih efekata soli i drži pritisak pod kontrolom. Kalijum je takođe dobar za srce.

  1. Pomaže kod stomačnih problema

Sok od šargarepe će pomoći ako imate nadimanje: smanjuje količinu gasova i promoviše normalno varenje.

  1. Smanjuje holesterol

Pored pritiska, sok od šargarepe pomaže u održavanju holesterola, što ima blagotvorno dejstvo na zdravlje cijelog tijela.

Ako vam se ne sviđa šargarepa u obliku sokova, jedite je sirovu – ova opcija nije ništa lošija. Ali sok možete oplemeniti omiljenim žitaricama i dobiti pun obrok za doručak!

Izvor: www.lovesensa.rs

Related posts

AFTE U USTIMA možete sanirati u 4 KORAKA!

admin

Svemogući B vitamin – znate li u kojim namirnicama ga ima najviše?

admin

Program kardio vežbi za gubitak kilograma

admin

Leave a Comment