ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 6 svakodnevnih aktivnosti koje vam mogu pomoći u mršanju, krenite odmah!
Fitness savjeti Izdvojeno

6 svakodnevnih aktivnosti koje vam mogu pomoći u mršanju, krenite odmah!

Sjedilački način života predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, a za vježbanje nam često nedostaje vremena. No život nam svaki dan pruža mogućnost za rekreaciju.

U današnje vrijeme užurbani način života je sveprisutan. Posao, djeca i njihove obaveze, vaše obaveze, žurba, već samo čitanje tih riječi uzrokuje stres našem organizmu. Ako samo razmotrimo riječ užurbanost, mogli bismo zaključiti da smo neprestano u pokretu. No apsurd svega predstavlja činjenica da, iako vodimo užurbani način života, nikada nismo bili manje aktivni.

Iz kreveta uskačemo u automobile, iz auta odlazimo u kancelarije gdje radno vrijeme većinom provedemo sjedeći, nakon posla možda odlazimo u kupovinu namirnica ili djecu vodimo na vanškolske aktivnosti, a večeri, kada se napokon porodica okupi, vrijeme provodimo pred televizijom. Vrlo je lako zaključiti – naš način života je sjedilački. A takav način života predstavlja opasnost te moramo biti svjesni koliko je važno biti redovno fizički aktivan i koje će dobrobiti iz toga proizaći.

Može i bez teretane

Redovna fizička aktivnost regulisaće krvni pritisak, ojačati srce, mišiće i ligamente, poboljšati cirkulaciju, smanjiti rizik od nastanka raka regulacijom hormona, a stručnjaci su utvrdili da će rizik od nastanka Alchajmerove bolesti biti čak 45% manji kod fizički aktivnih osoba. No redovna fizička aktivnost ne mora podrazumijevati odlaske u teretanu ili na intenzivne grupne treninge. Možda se takav oblik aktivnosti ne uklapa u vaš raspored i jednostavno ne stignete, ali to ne znači da malim koracima ne možete unaprijediti svoje zdravlje.

Možemo krenuti već od buđenja. Možda čim otvorite oči već krenete kuvati kafu, no zašto ne biste odmah nakon izlaska iz kreveta napravili nekoliko čučnjeva?

Zabavne vježbe

  1. Čučnjevi čim otvorite oči – Možemo krenuti već od buđenja. Možda čim otvorite oči već krenete kuvati kafu, no zašto ne biste odmah nakon izlaska iz kreveta napravili nekoliko čučnjeva? Predlažemo tri puta po 15 čučnjeva, osjećaćete se poletnije i bez ispijanja prve kafe.
  2. Šetnja ili vožnja bicikla do posla – Na posao vjerovatno odlazite automobilom ili javnim prevozom, teško je natjerati se na šetnju u ove hladne dane. Zašto za početak ne biste barem nekoliko puta nedeljno ostavili auto u garaži i prošetali do posla, izašli nekoliko stanica prije odredišta i malo hodali? Sigurni smo da će vam se svidjeti osjećaj i da ćete automobil možda svaki dan ostaviti kod kuće. Ova opcija, osim pozitivnog uticaja na vaš organizam, ima i pozitivan uticaj na vaš novčanik. Možda vam je koleginica s posla ujedno i komšinica, pozovite i nju u jutarnju šetnju do posla, bice vam lakše u paru. Ako vam je nedostatak vremena problem i smatrate da nećete stići šetnjom do posla, dobra je vijest da postoji rješenje. Možda zimi nije tako privlačno, ali do posla uvijek možete otići i biciklom. Brže ćete doći nego šetnjom, a pozitivno je i to što biciklom uvijek možete izbjeći gužvu. Ako Danci i Holanđani mogu na posao odlaziti biciklom, zašto ne bismo mogli i mi?
  3. Stepenice umjesto lifta – Ako vam obaveze stvarno ne dopuštaju šetnju ili odlazak na posao biciklom za vas nije opcija, uvijek možete odabrati stepenice umjesto vožnje liftom. Bilo to u zgradi u kojoj stanujete ili na poslu, pokušajte zaboraviti na lift.
  4. Telefonirajte stojeći – Tokom radnog vremena često telefonski obavljate razgovore? Zašto ne biste važne telefonske razgovore obavljali stojeći ili šetajući ako vam poslovni prostor to dopušta? Ako radite kancelarijski posao, pokušajte svakih sat vremena ustati sa svog radnog mjesta i kratko prošetati.
  5. Trening snage u kupovini – Kupovina namirnica može predstavljati odličan trening snage – napunite vrećice i prošetajte do svog doma. Svjesni smo da automobil uveliko olakšava trgovinu, ali pokušajte razmišljati o dobrobitima nabavke bez automobila i nemojte na to gledati kao na problem. Takvom kupovinom odradićete trening snage bez posjete teretani. Povedite i supruga ili djecu sa sobom jer kao što smo rekli – u društvu je lakše.
  6. Kućni poslovi i vikendi – Kućni poslovi poput usisavanja i pranja prozora predstavljaju nam muku, ali uzmemo li u obzir da sat vremena usisavanja potroši 215 kcal na sat, a pranje prozora 330 kcal, odradili smo trening a da toga nismo ni svjesni. Vikend je stvoren za aktivnosti na otvorenom pa pođite u šetnju, zajedničku vožnju biciklima, planinarenje, povedite prijateljice, prijatelje ili porodicu.Tako ćete provesti kvalitetno vrijeme s njima, a ujedno biti i fizički aktivni.

Za zdravlje i sreću

Ovim sitnim promjenama možete napraviti velike pomake te sagorjeti i 600 dodatnih kalorija bez treninga u teretani. Osim dodatnih kalorija, vrlo važna dobrobit redovne fizičke aktivnosti jeste i činjenica da će se vaše raspoloženje poboljšati zbog oslobađanja hormona sreće, endorfina, a time će se smanjiti i rizik od nastanka depresije.

Naravno, poželjno je da redovna fizička aktivnost bude propraćena i zdravom ishranom. Unos kvalitetnih, zdravih namirnica mnogo je važniji od brojki koje predstavljaju kalorije i to je ono na šta bismo morali paziti.

Izvor: www.adiva.hr

Related posts

Imate li zdrav odnos sa hranom?

admin

Plućnjak (Pulmonaria officinalis) – Šta sve treba da znamo o njemu?

admin

Jeste li znali ovih 9 stvari o kukuruzu?

admin

Leave a Comment