ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 6 aktivnosti prije spavanja koje mogu da vam pomognu da smršate
Fitness savjeti Izdvojeno

6 aktivnosti prije spavanja koje mogu da vam pomognu da smršate

Zamislite da možete da izgubite kilograme jednostavnom promjenom vaših aktivnosti prije odlaska na spavanje? Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? E pa, istina je.

Istraživanja su pokazala da kvalitetan san zaista može da vam pomogne pri mršavljenju. Pored toga, ono što radite prije spavanja može takođe prilično da utiče na zdravlje.

Promjena nekih jednostavnih večernjih navika će vam čak pomoći i da smršate.

Primijenite ove jednostavne trikove i možete izgubiti kilograme.

Joga prije spavanja

Večernja joga je odličan način da se tijelo potpuno opusti prije odlaska u krevet. Duboko disanje uz joga pokrete može aktivirati parasimpatički nervni sistem i smanji tenziju, i samim tim vam pomoći da brže zaspite.

Izbjegavajte večernje piće

Konzumiranje alkohola prije spavanja loše utiče na kvalitet sna, zbog toga što tijelo mora da rastvori šećer iz alkohola dok spavate – zbog toga ne može da se odmori. Studija sa Melburnškog Univerziteta pokazuje da je poremećaj moždanih talasa poslije konzumiranja alkohola sličan poremećaju koji se dobija od blagih elektro-šokova. Tako da je najbolje da jednostavno izbjegavate večernju čašicu.

Vrijeme za opuštanje

Obezbjedite sebi makar pola sata za opuštanje prije nego što odete u krevet, ljepše ćete spavati. Relaksirajuće aktivnosti mogu uticati povoljno na kvalitet sna i vašu energiju.

Naoružajte se mliječnim proizvodima

Konzumiranje mlečnih proizvoda prije spavanja može vam pomoći da izbjegnete osjećaj gladi u toku noći, što znači da su manje šanse da ćete se probuditi i potražiti neki noćni zalogaj. Takođe pomažu pri izgradnji mišićnih tkiva tokom sna, a jačanje mišića je najbolji način da se pokrene metabolizam i sagore kalorije. Zašto onda ne popiti čašu mlijeka ili prirodnog jogurta prije odlaska na počinak?

Smanjite grijanje

Niža sobna temperatura prije spavanja može olakšati san. Spavanje u svježijoj sobi ubrzava metabolizam, jer tijelo proizvodi zdrave masti na niskim temperaturama – te masti pomažu sagorijevanje kalorija dok tijelo proizvodi toplotu.

Ugasite svijetla

Studija sa Oksfordskog Univerziteta pokazuje da žene koje spavaju u najzamračenijim prostorijama imaju 21% šanse da izbjegnu gojaznost od žena koje to čine u osvijetljenijim prostorijama. Razlog je smanjenje tjelesnog lučenja melatonina, što nepovoljno utiče na sam kvalitet sna.

Izvor: www.elle.rs

Related posts

Poboljšajte liniju – promijenite fitness rutinu

admin

Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme…)

admin

Postoje li štetne namirnice?

admin

Leave a Comment