ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

5 važnih činjenica o bolovima u želucu

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do toga dolazi je bezbroj, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.

  1. Želudac boli i zbog stresa

Bezbroj je stvari koji mogu dovesti do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna ishrana. Izbjegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu te konzervanse koji doprinose želučanim poteškoćama.

2. Gastritis je najčešći

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem dijelu trbuha, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija Helicobacter pylori.

3. Nadraženi želudac

Do dijagnoze „nadraženi želudac“ najčešće se dolazi zbog mučnine, osjećaja punine, nadutosti u crijevima, žgaravice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca ljekar će postaviti nakon detaljne obrade koja ne definiše organski uzrok za nastanak opisanih poteškoća.

4. Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su smještene u gornjem dijelu probavnog sistema te se javljaju tokom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi (prosječna dob je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, sa nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osjećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.

Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane, te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće, te redovno konzumiranje fermentisanih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).

5.  Kada tražiti pomoć?

Znak za uzbunu svakako je snažan bol u želucu koji se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinska pomoć je neodložna.

Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr

Related posts

Fitness savjeti za početnike

admin

Koje namirnice se efikasno bore protiv kancera?

admin

Ljekovita svojstva iglica (zinzule, žižule, kineske urme…)

admin

Leave a Comment