ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Zdrava ishrana

5 pozitivnih strana kod kofeina

Svakodevno slušamo zašto bismo ga trebali izbaciti iz svakodnevice, a mi smo otkrili da kofein ipak ima i nekoliko pozitivnih strana.

Svakodnevno u medijima slušamo o negativnim učincima kofeina, ali za sve one koji jednostavno ne mogu bez kafe ili čaja, izdvojili smo 5 pozitivnih učinaka koje kofein ima na naš organizam!

Poboljšava koncentraciju

Održavanje budnosti i koncentracije glavni je razlog ispijanja kafe. Kofein funkcioniše kao nootropik što znači da pomaže mozgu da održi koncentraciju i smanji umor. Neka istraživanja su čak pokazala da kofein može spriječiti demenciju.

Šampon s kofeinom pomaže kod tanke kose i kose koja ispada

Ispadanje kose je problem s kojim se suočavaju i muškarci i žene, a kofein se pokazao kao odličan sastojak šampona protiv ispadanja kose. Kofein u tom slučaju funkcioniše tako da pospješuje cirkulaciju koja je nužna za normalan rast kose.

Poboljšava snagu i izdržljivost

Kofein dokazano utiče na snagu i izdržljivost, pa čak i na razvoj mišića, stoga je čest izbor kod sportista koji svakodnevno treniraju po nekoliko sati.

Ubrzava metabolizam

Istraživanja su pokazala da ispijanje samo jedne šoljice kafe može ubrzati vaš metabolizam za čak 7%.

Kofein je antioksidans

Iako je zeleni čaj bolja opcija, kafa je podjednako dobar antioksidans koji ima pozitivan uticaj na vaše sveopšte zdravlje.

Izvor : www.elle.hr

Related posts

Yoga vs Pilates – koje su bitne razlike?

admin

Idealne pilates vježbe za jutarnje istezanje

admin

Najbolje vježbe za L-S kičmu

admin

Leave a Comment