ZDRAVO BIO!
Izdvojeno Medicina

5 organa na čije zdravlje utiče štitna žlijezda

Opšte je poznato da tiroidna žlijezda kontroliše metabolizam, a samim tim i težinu. Međutim, štitna žlijezda utiče i na pet važnih organa u tijelu!

Glavni hormoni koje luči štitna žlijezda su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4).

Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, to jest brzinu kojom tijelo troši pogonsko gorivo. Previše aktivna štitnjača znači da patite od hipertireoze, a ona uzrokuje gubitak tjelesne težine, dok hipotireozu karakteriše povećanje tjelesne težine.

Međutim, štitna žlijezda utiče i na pet važnih organa u tijelu!

SRCE

Hormoni štitne žlijezde utiču na puls i pomažu u kontroli krvotoka opuštajući zidove krvnih sudova.

JAJNICI

Hormoni štitne žlijezde utiču i na menstrualni ciklus. Poremećeni nivo hormona uzrokuje neredovne menstruacije i ovulacije.

KOSTI

Hormoni štitne žlijezde upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro se tkivo uništava prije nego što može biti zamijenjeno, što vodi osteoporozi.

MOZAK

Nizak nivo hormona štitne žlezde rezultira zaboravnošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti se problemi mogu riješiti terapijskom nadoknadom hormonima.

KOŽA

Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (stanje koje zovemo hipotireozom), tijelo prestaje da proizvodi i odbacuje ćelije kože normalnim ritmom. Tako nakupljene ćelije uzrokuju suvu kožu bez sjaja. Rast kose i noktiju takođe se usporava.

Izvor: www.lovesensa.rs/

Related posts

Zaslađena bezalkoholna pića su ključ dječije gojaznosti

admin

Savjeti za trčanje u toplim danima

admin

Ako kašljucate duže od tri mjeseca, pravac kod ljekara. Možda je riječ o ovoj bolesti

admin

Leave a Comment