ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 5 namirnica koje ne treba jesti na prazan želudac: Neke od njih su veoma zdrave, ali ih izbjegavajte ujutru
Izdvojeno Zdrava ishrana

5 namirnica koje ne treba jesti na prazan želudac: Neke od njih su veoma zdrave, ali ih izbjegavajte ujutru

Postoje brojni savjeti šta prvo treba popiti ili pojesti ujutru. A koje poslušati?

Zapravo, bilo bi dobro za početak znati koje stvari ni u kom slučaju ne treba ujutru „ubaciti“ u prazan želudac. Ono što mnogi ne znaju jeste da pogrešan doručak može ozbiljno da naškodi tijelu. Ovih pet stvari svakako izbjegavajte kao prvi dnevni obrok…

  1. Paradajz

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako ćete da jedete samo paradajz za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom može uzrokovati jake bolove u želucu.

  1. Citrusne plodove

Limun, pomorandže, grejp, mandarine itd. odličan su izvor vitamina C. Međutim, kiselina koju sadrže može napasti sluzokožu i zbog malih ranica od kiseline pruzrokovati bolove u ustima i jednjaku.

  1. Tijesto s kvascem

Kvasac, posebno ako se konzumira ujutru, može iritirati želudac i prouzrokovati jaku nadutost i smetnje s varenjem hrane. Dakle, ujutru pokušavajte da izbjegnete peciva i lisnato tijesto…

  1. Krastavci

Uopšteno, trebalo bi izbjegavati sirovo povrće kao prvi obrok. Gorušica i nadutost naročito su jaki nakon konzumacije krastavaca na prazan želudac.

  1. Jogurt

Jogurt nam donosi pregršt važnih mliječnih bakterija mliječne kiseline koje su dobre za crijevnu floru. Ali, ako ga konzumiramo na prazan želudac, te će dobre bakterije „pojesti“ želudačna kiselina.

Izvor: www.espreso.rs

Related posts

5 razloga zašto je dobro jesti luk

admin

Trikovi koji će pomoći vašem zdravlju i ljepoti: 6 načina da bolje spavate

admin

15 pravila za super tanki struk

admin

Leave a Comment