ZDRAVO BIO!
  • Home
  • Izdvojeno
  • 5 načina da svojoj djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja
Izdvojeno Medicina Novosti

5 načina da svojoj djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja

Kada se djeca posijeku, oni znaju da rana mora biti sanirana, ali kada pate od mentalnih problema, možda ne znaju da i to može biti izliječeno.

Održavanje mentalnog zdravlja treba biti lekcija kojoj se podučavaju ne samo odrasli već i djeca. U nastavku vam donosimo savjete kako da djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja.

Emocionalni vulkan metoda

Nacrtajte vulkan na tabli i objasnite djeci da svako, tokom dana, osjeća različite emocije. Ako ne izrazi te emocije, one ostaju dok jednom vulkan ne eksplodira. Vrlo je važno naučiti djecu da pričaju o svojim osjećanjima i da ih izraze jedno po jedno.

Pazite na svoj jezik

U ovom slučaju ne mislimo na psovke, već način na koji se obraćate svojoj djeci. Dopustite im da izraze šta osjećaju riječima bez da vi tumačite njihove grimase.  Djecu možete stimulisati pravim pitanjima, ali ne odgovarajte umjesto njih.

Naučite ih tehnikama smirenosti

Pored meditacije, postoje druge tehnike kao što su umjereno vježbanje, šetanje, joga, kojima treba učiti djecu dok su još mali kako bi u budućnosti spriječili nastanak problema sa kontrolom bijesa i ispoljavanja osjećanja.

dnevnik

Motivišite ih da vode dnevnik

Vođenje dnevnika smanjuje napetost i pomaže upravljanjem različitih emocija. Nije bitno da li će pisati ili crtati, bitno je da „izbace“ pritisak, potištenost ili radost iz sebe kako bi se osjećali smirenim i opuštenim.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kada je u pitanju mentalno zdravlje vaših mališana.

Izvor: www.zdravija.com

Related posts

Avokado čini čuda za vaše zdravlje

admin

Idealne pilates vježbe za jutarnje istezanje

admin

Dodji sebi za 15 minuta

admin

Leave a Comment