ZDRAVO BIO!
Fitness savjeti Izdvojeno

5 jasnih signala koji vam govore da trčite pogrešno

Bol koji ne prolazi

Iako na početku vaše trkačke karijere možete osjećati povremeni bol u nogama, on će u 99% slučajeva proći sam. Razlog je jednostavan – noge vam se još uvijek “grade” i potrebno je da se trajno adaptiraju na nove zahtjeve i dužine koje pod njih stavljate. Taj bol je najčešće umjeren, javlja se na početku treninga, umije da “šeta” ali prođe u toku njega i svaki put traje sve kraće.

Ako, sa druge strane, trpite bol koji nikako da umine, i pogoršava se sa svakim treningom – zaista morate da stanete na vrijeme. Moguće je da ste pretrenirani ili da je vašim patikama istekao rok 🙂

Teške noge

Pravilan početak treninga podrazumijeva blagu težinu u nogama koja postepeno prolazi, najčešće do kraja prvog kilometra. Kada se mišići potpuno prokrve, trening postaje lakši kako kilometri odmiču. Ukoliko osjećaj “težine” ne prolazi – najvjerovatnije se niste dobro zagrijaliSvima nam se ovo dešava – rješenje je u preventivi, dakle – zagrijte se na vrijeme.

Mrzovolja

Motivacija, kako i u “stvarnom” životu tako i u trčanju neminovno fluktuira. Ne postoji način da je održite konstantno na istom nivou, niti je to potrebno. Ona je tu da vas pokrene, ali vremenom morate da trčanje posmatrate kao zdravu naviku koja je dio vaše tjelesne higijene. Slično kao pranje zuba 🙂

Naići će dani kada vam neće biti do trčanja, i sasvim je u redu da dozvolite sebi mali odmor, ukoliko znate da ćete se vratiti na stazu. Realistični ciljevi su dodatno jako važni, jer vas neće uništiti u procesu.

Ako primjećujete da vas već nedeljama mrzi da trčite – porazmislite da privremeno promijenite način treniranja, učlanite se u školu trčanja ili unajmite trenera.

Prebzo umaranje

Kada uđete u razgovor sa nekim svježe navučenim trkačima i trkačicama često možete da čujete rečenice poput: “ja nekako nisam za duge pruge, mnogo sam brži/a na kraće staze” to uglavnom prevodimo kao: brzo se umaram, što povezujem sa idejom da sam sprinter. Niste. Samo prebrzo krenete 🙂

Kada se gađamo raznim brojkama koje definišu tempo te sve sporije od 6min/km je džoging, a 7min/km je već hodanje, mi u gordosti zaboravljamo da je najbolji tempo onaj koji je prilagođen trkaču. Nikada ne trčite brže nego što možete, koristi za vaše tijelo i trening su minimalni, vi rizikujete povredu i nećete napredovati.

Najbolji tempo za duga trčanja je onaj prilikom koga možete i da razgovarate, pri tempo treningu onaj gdje je razgovor otežan ali i dalje možete da artikulišete rečenice, a na intervalnima je i to nemoguće.

Grčevi

Ukoliko vas na kraju svakog treninga dočekaju grčevi – razlozi su trojaki a svaki možete da riješite preventivom. Kako budete bolje upoznavali sebe i svoje mogućnosti, grčevi će se prorijediti.

  • ili se loše hidrirate – ne unosite dovoljno elektrolita
  • ili loše jedete – grčevi u stomaku su česti kod početnika
  • ili ste se preforsirali

A koji su znaci da trčite pravilno? Nikada očigledniji:

  • ne skidate osmjeh sa lica
  • planirate sljedeću trku
  • niste još uvijek uspjeli da se povrijedite
  • radujete se svakom novom danu

Uživajte u trčanju i ne dozvolite da vas sitnice poput gore navedenih sputaju dugoročno 🙂

Izvor: www.trcanje.rs

Related posts

Kako da prepoznate upale u organizmu: Ovih osam signala otkrivaju svaki problem

admin

NAJBOLJE ZA BUBREGE: Ovi biljni recepti su spas za bolesti bubrega i urinarnog trakta

admin

Najbolji za oblikovanje tijela: Trening koji sve žene zaboravljaju, a najbitniji je!

admin

Leave a Comment